Cum s-a vazut eclipsa de Luna si Super Luna. GALERIE FOTO si VIDEO cu un eveniment astronomic foarte rar
Un eveniment astronomic foarte rar, care consta in producerea simultana a doua fenomene spectaculoase - Super Luna si eclipsa de Luna - a avut loc in noaptea de duminica spre luni, la peste 30 de ani de la producerea unui eveniment similar.
Urmatorul eveniment astronomic similar va avea loc in anul 2033.
In noaptea de 27 spre 28 septembrie s-a produs o eclipsa totala de Luna, vizibila partial din toata tara. „Vizibila partial” inseamna ca nu toata eclipsa s-a putut vedea de la noi, Luna apunand cand inca se afla in umbra Pamantului, informeaza Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", din Bucuresti.
Eclipsa a inceput la ora 3:11 (28 septembrie), a avut maximul la ora 5:47 si s-a terminat pentru noi in jurul orei 07:16.
Cea mai spectaculoasa parte a unei eclipse totale este perioada de cand Luna intra in umbra Pamantului si pana cand iese din umbra.
Luna a stat complet in umbra Pamantului intre 5:10 si 6:23, momentul de maxim find ora 5:47. A fost perioada cand discul selenar a capatat o culoare rosiatica (mai deschisa sau mai inchisa in functie de gradul de opacitate al atmosferei terestre).
Pentru ca fenomenul s-a produs in a doua jumatate a noptii, Luna nu s-a aflat sus pe cer pe durata desfasurarii eclipsei.
Fenomenul a putut fi observat din toata tara, doar in cazul in care cerul este senin.
Urmatoarea eclipsa de Luna se produce pe 16 septembrie 2016.
Superluna de-a lungul anilor: evenimentul a fost adeseori legat de catastrofe naturale
Desi oamenii de stiinta ne linistesc si ne spun ca nu avem motive sa ne alarmam, de-a lungul timpului fenomenul de Super Luna a fost legat de diverse catastrofe naturale, cum ar fi cutremurele.
Nu s-a demonstrat nimic stiintific in acest sens, insa Super Luna a coincis uneori cu miscari telurice de amploare, de unde si aceasta asociere devenita un fel de teorie apocaliptica in ultimii ani.
In ultimii 60 de ani, aceste "Super Luni" au influnetat, potrivit unor calcule, evenimentele meteo, ori de cate ori au avut loc: in 1955, 1974, 1992 si 2005.
Jurnalistii de la Daily Mail dau si exemple concrete: tsunamiul din Indonezia, care a omorat sute de mii de oameni, a avut loc chiar cu doua saptamani inainte de perigeul lunar, in ianuarie 2005.