GALERIE FOTO cu cea mai scurta eclipsa totala de luna. Urmariti aici inregistrarea integrala a fenomenului
Eclipsa totala de luna a putut fi admirata sambata din Oceanul Pacific si Australia, insa nu a fost vizibila si din Romania.
Faza de maxima vizibilitate a fenomenului a durat mai putin de cinci minute. Din Romania eclipsa nu a fost vizibila, fenomenul avand loc in intervalul 12.00 - 18.00, ora Romaniei.
Fenomenul a putut fi urmarit cel mai bine de locuitorii din Australia si Asia de Sud-Est, precum si de cei de pe coasta de vest a Statelor Unite.
Aceasta a fost cea mai scurta eclipsa totala de Luna din acest secol, fiindca faza de totalitate durează 4 minute si 43 de secunde.
"Eclipsa de Luna de sambata nu se va vedea din Romania. Ea incepe practic la ora 12.00, ora Romaniei, si se termina la ora 18.00. Iar maximul este la ora 15.00. Adica Luna intra in umbra Pamantului in timpul zilei. Dar, cand este Luna Plina - atunci se produc eclipsele de Luna -, Luna este in partea opusa Soarelui si, daca ai Soarele pe cer, nu ai Luna pe cer. E clar, daca se intampla la orele de zi, fiind Soarele pe cer, nu este Luna. Si nu o sa se vada de la noi", a explicat cercetatorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.
Totusi, romanii vor putea sa admire in acest an o eclipsa totala de Luna, in septembrie. "Chiar daca o pierdem pe asta, o sa avem o eclipsa pe care o sa o vedem de la noi, pe 28 septembrie. In noaptea de 27 spre 28 septembrie se va produce o eclipsa totala de Luna, care se va vedea de la noi. Va incepe la ora 03.00, se va termina la 08.00 si va avea maximul la ora 06.00", a mai spus Sonka. Cea mai recenta eclipsa totala de Luna vizibila din Romania a avut loc pe 10 decembrie 2011.
Fenomenul astronomic, de sambata, poate fi urmarit integral, intr-o inregistrare pe site-ul Griffith Observatory.