Superluna a fost admirata de milioane de oameni din intreaga lume. Cum s-a vazut fenomenul la 00:45, in Romania
Pasionatii de astronomie, astrologie si tot ce are legatura cu astrele - au avut 24 de ore pline de evenimente.
Vineri noaptea, la 0.45 - ora Romaniei, a fost echinoctiul de primavara. Asta la doar cateva ore dupa o eclipsa de soare care a scos pe strazi milioane de oameni, in emisfera nordica. Fenomenul a fost spectaculos si s-a suprapus cu o Superluna - adica o Luna ce parea mai mare decat de obicei, pentru ca s-a aflat, pe orbita, in punctul cel mai apropiat de Terra. Si sa nu uitam de furtuna solara, ce a facut ca aurora boreala sa se vada mult mai la sud decat de obicei - inclusiv din Romania.
Zeci de mii de oameni s-au strans la marea piramida a Soarelui de la Teotihuacan, sa sarbatoreasca venirea primaverii prin ceremonii inspirate de traditiile aztece. Dansatorii cu vesminte si podoabe in stil precolumbian se amestecau printre turistii veniti de la mari distante.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu doar cateva ore mai devreme, emisfera nordica a fost "rasfatata" si cu o eclipsa de soare - totala in cateva insule din Atlanticul de Nord, si partiala in zone intinse din Europa. Daca norii le-au stricat multora distractia, acoperind complet cerul, au existat norocosi care nu si-au facut probleme din cauza vremii, pentru ca au admirat eclipsa... din avion.
In mod exceptional, mai toate companiile care aveau zboruri in zona de vizibilitate a eclipsei le-au permis pilotilor sa devieze de la traseu, iar pasagerii au salutat entuziasti spectacolul de care au avut parte deasupra norilor.
Intre timp, la sol, europenii s-au strans in parcuri si prin piete ca la Revelion, uitandu-se la eclipsa prin telescoape, ochelari speciali sau fel de fel de dispozitive improvizate. Insulele Feroe si arhipelagul Svalbard, unde Luna a acoperit complet discul solar timp de doua minute si jumatate, au cunoscut cu acest prilej o neobisnuita invazie de turisti - care au declarat, cu totii, ca a meritat deplasarea.
Turist: "Tot ce te astepti sa vezi cu o astfel de ocazie, umbrele circulare, coroana solara, efectul de inel cu diamant, protuberantele... (Eclipsa asta) le-a avut pe toate!"
Eclipsa a coincis cu o Superluna - adica s-a produs intr-un moment in care astrul noptii pare neobisnuit de mare, pentru ca se afla, pe orbita, in cel mai apropiat punct fata de Pamant. Un efect al Superlunii este insa si cresterea peste normal a nivelului oceanului in timpul fluxului. Pe tarmul francez al Canalului Manecii, la Saint Malo, este asteptat sambata un flux de peste 12 metri inaltime, iar oamenii s-au pregatit pentru valurile ce vor ajunge pana la case si magazine.
Si dintr-asa o aglomerare de fenomene astronomice nu putea sa lipseasca o furtuna solara, care a facut ca aurora boreala sa fie vizibila mult mai la sud de cercul arctic - dupa cum o dovedesc fotografiile surprinse la noi, in judetul Harghita.