"Luna sangerie": cea mai scurta eclipsa totala de Luna din acest secol are loc sambata
O eclipsa totala de Luna va avea loc sambata si va fi vizibila doar de pe coastele Oceanului Pacific si din Australia, dar, potrivit specialistilor NASA, faza de totalitate a fenomenului astronomic va dura aproximativ cinci minute.
Eclipsa totala de Luna, care va da nastere fenomenului optic numit "Luna sangerie", avand in vedere culoarea discului satelitului Terrei, va avea loc sambata, in intervalul 09.01 GMT (12.01, ora Romaniei) - 14.59 GMT (17.59, ora Romaniei). Eclipsa va fi vizibila in regiunea Oceanului Pacific, pentru locuitorii din Australia, Japonia, China, Asia de Sud-Est si coasta de vest a Americii, care vor putea observa cum Luna devine rosiatica, informeaza space.com.
Intr-un videoclip publicat luni de NASA, Agentia spatiala nord-americana descrie evenimentul astronomic ca fiind cea mai scurta eclipsa totala de Luna din acest secol, faza de totalitate durand 4 minute si 43 de secunde.
"Eclipsele totale de Luna, precum cea pe care o vom vedea pe 4 aprilie, sunt fenomene lente, dar atragatoare si, ca de obicei, vom avea camere pe tot globul care vor oferi imagini in direct", a declarat Will Gater, astronom care lucreaza la Slooh Community Observatory, o organizatie care transmite in direct, pe internet, imagini preluate de camere instalate la unele dintre cele mai importante observatoare astronomice de pe glob. "Ce mod mai frumos sa iti petreci ziua decat sa privesti acest frumos eveniment", a mai declarat, entuziasmat, Will Gater.
Cei care doresc sa vada eclipsa o pot face pe site-ul Slooh, care va transmite evenimentul in direct, incepand cu ora 13.00 (ora Romaniei).
Aceasta va fi a treia eclipsa de luna dintr-o serie de patru astfel de fenomene astronomice numita tetrada de eclipsa lunara, prima "Luna sangerie" din aceasta serie avand loc in aprilie 2014, a doua, in octombrie 2014, iar cea de-a patra va avea loc pe 28 septembrie 2015.
Expertii de la NASA au comparat aceste patru eclipse succesive cu o mana de patru carti identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen "tetrada".
Numele de "Luna sangerie" este dat tuturor eclipselor lunare totale, avand in vedere culoarea - un rosu portocaliu - pe care o capata satelitul natural al Terrei in momentul in care trece prin umbra Pamantului.
Exista doua tipuri de eclipse de Luna, in functie de pozitia acesteia fata de conul de umbra al Pamantului: in penumbra sau penumbrale - care pot fi totale sau partiale si sunt observate mai ales de astronomi, pentru ca nu provoaca modificari importante ale aspectului Lunii, ci doar o usoara modificare a culorii -, umbrale, cand Luna intra in conul de umbra al Terrei partial - dand nastere unei eclipse partiale - sau total - cand tot discul lunii Lunii este acoperit. Eclipsele de Luna nu au loc intr-o anumita ordine.
Eclipsele de Luna au loc doar in timpul fazei de Luna Plina.
Cea mai recenta eclipsa totala de Luna vizibila din Romania a avut loc pe 10 decembrie 2011. Urmatoarea eclipsa totala de Luna vizibila de pe teritoriul Romaniei se va produce pe 28 septembrie 2015.