Descoperirea facuta de arheologi care schimba radical ceea ce stiam despre cancer. Cat de veche este aceasta boala
Doua oase descoperite undeva intre anii '60 si '80 au capatat noi valente pentru stiinta si medicina atunci cand un student doctorand, lucrand la teza sa, a descoperit o masa canceroasa in interiorul lor.
Descoperirile au fost facute in Africa de Sud, intr-o pestera din zona Swartkrans. Locul este supranumit leaganul omenirii datorita numeroaselor fosile de hominizi gasite acolo. Cele doua oase, un metatarsian (care se gaseste in laba piciorului) si o vertebra au devenit relevante pentru lumea stiintifica abia in urma cu putin timp, atunci cand un student doctorand din Florida a decis sa le examineze. Tanarul a gasit mase canceroase in ele, dar le-a catalogat ca fiind benigne, relateaza CNN.
Cancer found in million-year-old fossil https://t.co/coU9CBKpED via @cnnhealth pic.twitter.com/EHi2lMrGCs
— HLN (@HLNTV) July 30, 2016
Doi oameni de stiinta de la Corporatia de Energie Nucleara din Africa de Sud au examinat fosilele cu un aparat de radiografiere de inalta rezolutie si au observat ca tumorile osoase erau maligne. Acestea aveau o textura spongioasa, iar la suprafata osului se vedeau ca o floare de conopida. Metastazele erau osteogenice, adica nu erau rezultatul unor factori externi, de mediu. Cei doi cercetatori au publicat o ampla teza pe acest subiect in data de 28 iulie, potrivit npr.org.
Scientists find cancer in million-year-old fossil: https://t.co/uDKoBnVsFE pic.twitter.com/aHysLTmBqY
— CNN Health (@cnnhealth) July 30, 2016
Aceste dovezi schimba radical ceea ce se stia despre cancer. Pana de curand, cea mai veche dovada a existentei acestei boli data din urma 120.000 de ani, iar oamenii o considerau o afectiune noua pe scara evolutiei. Cele doua fosile sunt mult mai vechi de atat. Osul de la picior are 1,7 milioane de ani, iar vertebra aproape doua milioane de ani. Asta i-a determinat pe cercetatori sa incadreze cancerul ca parte a procesului de evolutie umana.
Sursa: CNN
Etichete: cancer, africa de sud, arheologi, cercetatori, oase, vechime, fosile,
Dată publicare:
31-07-2016 15:58