Operațiune complexă pe epava Titanicului. Ce vrea să ia o companie americană de pe vas


Ultimul update: Marti 03 Martie 2020 09:57
Data publicarii: Marti 03 Martie 2020 08:26
Categorie: Cultura

O companie americană specializată în recuperarea obiectelor de pe Titanic se pregăteşte pentru una dintre cele mai complexe operaţiuni de până acum.

După sticle, scrumiere şi alte obiecte inedite, vor să aducă la suprafaţă aparatul de telegrafiat al navei.

Faptul că dispozitivul care a transmis mesajul S.O.S. se află la aproape 4 kilometri adâncime nu este cea mai mare problemă.

Sunt multe voci care susţin că epava ar trebui să fie lăsată în pace, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în naufragiu.

Epava Titanicului își doarme somnul de veci la aproape 4 kilometri adâncime în Atlanticul de Nord, la 600 de kilometri de coastele canadiene.

În ultimii ani, o companie americană a reușit să recupereze peste 5.000 de obiecte de pe fundul oceanului și acum vrea să obțină autorizația pentru a aduce la suprafață telegraful de pe Titanic - cel care a transmis cerlebrul semnal S.O.S.

Bretton Hunchak, președintele RMS Titanic, Inc: „E o tehnologie incredibilă, mai ales pentru vremea respectivă. Cred că, dacă aducem o bucată tangibilă din Titanic în faţa oamenilor, spre deosebire de cei puţini care o pot vedea (pe fundul oceanului, n.r.), povestea va deveni reală pentru ei.”

Reprezentanții companiei spun că măsura e necesară pentru că încăperea în care se află așa-numitul radio Marconi e pe cale să se prăbușească.

Nu toată lumea e de acord cu recuperarea aparatului de telegrafiat de pe Titanic. Unul dintre cei mai vocali opozanți este un parlamentar irlandez, care susține că nu sunt suficiente motive întemeiate pentru o asemenea operațiune.

Gavin Robinson, parlamentar irlandez: „Sunt şi alte radiouri Marconi la fel ca acesta, pot fi găsite în muzee şi sunt disponibile în toată lumea. Putem învăţa şi înţelege (tehnologia, n.r.) fără să fim nevoiţi să distrugem epava.”

Povestea Titanicului este încă proaspătă în imaginaţia multor turişti. În Belfast, muzeul dedicat pachebotului a fost vizitat de peste 6 milioane de oameni în ultimii opt ani. Unii dintre vizitatori susţin ideea recuperării telegrafului de pe Titanic, alţii ar prefera ca epava să nu mai fie deranjată.

Vizitator: „Cred că e suficient material video, cred că au fost scoase la suprafaţă suficient de multe obiecte.”

Vizitator: „Ei nu fac nimic rău pe fundul oceanului. Dacă se scufundă şi le aduc la suprafaţă, asta ne va ajută să înţelegem mai bine ce s-a întâmplat cu adevărat în vremea aceea.”

Decizia finală aparține, însă, unei judecătoare americane din statul Virginia, care se ocupă de tot ceea ce înseamnă decizii legale referitoare la epava Titanicului.

Magistratul a anunțat deja că se va documenta și va hotărî în curând dacă permite sau nu companiei să aducă la suprafață telegraful de pe Titanic.

VIDEO PROTVPLUS.RO