Cercetatorii argentinieni au gasit prima broasca FLUORESCENTA. Oamenii de stiinta nu isi explica de ce lumineaza

30-03-2017 13:09


broasca de copac cu buline

In lumina normala, broasca de copac cu buline nu este spectaculoasa, insa in lumina UV lucrurile se schimba radical.

Prima broasca fluorescenta din lume a fost descoperita in apropierea orasului Santa Fe din Argentina. Cercetatorii de la Muzeul de Stiinte Naturale Bernardino Rivadavia din Buenos Aires au facut descoperirea accidental, in timp ce studiau pigmentul broastelor cu buline, o specie comuna pe continentul sud-american.

In lumina normala broasca este banala, insa in lumina UV ea capata o culoare verde fluorescent. Fluorescenta nu este comuna printre creaturile terestre..

Cercetatorii, care au publicat descoperirea pe 13 martie au aratat ca nivelul de lumina absorbit de broasca poate fi intre 19 si 29%, in functie de lumina ambientala. Acest lucru nu a mai fost vazut pana acum la vertebrate, iar descoperirea a incantat savantii.

“Asta este diferit de fluorescenta intalnita la alte vertebrate, care in general este cauzata de proteine sau lanturi polienici”, a spus Maria Gabriella Lagoria, fotochimist la Universitatea din Buenos Aires si co-autor al studiului.

Descoperirea deschide posibilitatea ca alte amfibiene sa fie capabile sa emita fluorescenta, in special cele cu pielea translucida, asemanatoare broastei cu buline.
 

Sursa: Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO