Zi bogata pentru biologii romani. Cum au ajuns pe litoral o "testoasa gigant" si un crab albastru american

06-09-2016 12:05
Sursa: radioconstanta.ro


Aparitie de exceptie pe plaja de la Vadu. Un exemplar de broasca testoasa, din specia Carreta-Carreta, care traieste in mod obisnuit in ape mai calde, a fost descoperit de pescari, in apropiere de mal.

Este vorba despre un pui de aproape 3 ani, care a nimerit aici, cel mai probabil, dinspre Marea Mediterana. Pentru ca nu va rezista peste iarna, testoasa va fi dusa de cercetatorii mariniin insula greceasca Zakintos.

Considerata testoasa gigant, pentru ca atinge uneori 2 metri lungime si chiar o jumatate de tona in greutate, Caretta-Caretta traieste in oceanul Indian si in cel Atlantic, dar isi depune ouale pe plajele izolate din Mara Mediterana in special pe litoralul turcesc in Grecia, Croatia sau Cipru.

Multe exemplare pot fi vazute in preajma insulei Zakintos din Grecia si sunt considerate mandria zonei. Guvernul grec a suspendat chiar traficul aerian in zona pentru a proteja aceasta specie extrem de sensibila la zgomot si poluare.

Exemplarul scos marti de pescari din apa este un mascul tanar de aproape 3 ani, lung de 60 de centimetri. Biologii l-au dus la microrezervatia din Constanta.

Specialistii spun ca aceasta specie poate supravietui saptamani intregi fara hrana, calatoreste sute de kilometri intr-o saptamana si traieste peste 100 de ani.

Musafirul a ajuns la noi cel mai probabil dupa o calatorie care a pornit din Oceanul Atlantic. A traversat Marea Mediterana a intrat apoi in Marea Ionica, in Marea Egee, dupa care a traversat stramtoarea Bosfor. Din Turcia, a nimerit la Vadu.

Adrian Balba, director Microrezervatie Constanta: "Pacalita de apele calde de modificarile globale, incalzire, a ajuns spre nord. Aici, din pacate, nu are cum sa se hraneasca, fundul este nisip si aici temperaturile vor scadea sub 18 grade care este un minimum pentru biologia acestei specii."

Testoasa va ramane pentru moment intr-un bazin, apoi va fi dusa intr-o rezervatie din insula greceasca Zakintos.

Tot marti, dar la Navodari, cercetatorii au descoperit un crab albastru american, o specie intalnita, de regula, in Atlantic.

Nicolaev Papadopol, director stiintific Microrezervatia Constanta: "A plecat de pe coasta SUA, a traversat Atlanticul in tancurile de balast, a populat toate apele atlanticului European din nord pana la stramtoarea Gibraltar si de aici a intrat in Mediterana orientala."

Daca vreti sa admirati aceste creaturi le gasiti la Centrul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta.
  

VIDEO PROTVPLUS.RO