Broasca testoasa care a esuat pe litoralul nostru, eliberata de biologi in Marea Neagra. "Simte, abia o tinem pe loc!"
Broasca testoasa gigant, gasita de pescari la inceputul acestei saptamani la Vadu, s-a intors in Marea Neagra.
Biologii din Constanta au eliberat-o in speranta ca va gasi drumul spre casa, in apele calde ale Mediteranei, de unde a venit, ori se va adapta la noi. Dupa ce s-au sfatuit si cu specialistii unui institut din Grecia au decis sa o lase sa isi urmeze instinctul. I-au atasat si un cip ca sa-i urmareasca traseul.
Broasca testoasa a simtit imediat mirosul libertatii. A fost eliberata in apele noastre teritoriale, in zona Mangalia, la 6,5 mile distanta de tarm si intr-un areal unde marea are peste 40 de metri adancime. Testoasa are acum si un cip, astfel ca daca va esua, cei care o vor gasi vor putea afla date despre ea. Pregatirile pentru eliberarea ei au fost minutioase.
Biolog: "Suntem in operatiunea de relocare a testoasei. Caretta-Caretta pleaca in largul Marii Negre, in extremitatea sudica a litoralului romanesc, acolo unde isi va gasi sanse mai mari sa prinda un curent costier sudic care sa o duca in apele calde. Caretta-Caretta simte, abia o tinem pe loc! Simte!"
Adrian Balba, director microrezervatie Constanta: "Am zis ca in zona Vadului, unde sunt multe plase, multe ilegale, am zis ca e riscant pentru ea. Sa o ducem cu masina pana in Grecia, in Marea Egee, este de asemenea riscant, pe drum exista riscul de a-i deteriora starea de sanatate."
Testoasa este un mascul de trei ani, are o lungime de 60 de cm si cantareste in jur de 41 de kg. Initial biologii marini au spus ca are nevoie de ape calde pentru supravietuire, specia Caretta Caretta traind de regula in apele Atlanticului, Oceanului Indian si Mediteranei.
Insa dupa ce specialistii microrezervatiei Constanta s-au sfatuit cu colegii de la un institut similar din Grecia, decizia a fost alta.
Adrian Balba, director microrezervatie Constanta: "Daca in aceasta specie au existat indivizi care au decis sa faca aceasta calatorie in Marea Neagra este probabil o tendinta de adaptare a specie. Aceste exemplare calatoresc departe pentru ca pur si simplu cauta noi teritorii."
Specialistii spun ca aceasta specie poate supravietui mult fara hrana, calatoreste sute de kilometri intr-o saptamana si traieste peste 100 de ani.
Biolog: "E plin de meduze, are ce manca pe drum !"
Musafirul a ajuns la noi cel mai probabil dupa o calatorie care a pornit din Oceanul Atlantic. A traversat Marea Mediterana, a intrat apoi in Marea Ionica, in Marea Egee, dupa care a traversat stramtoarea Bosfor. Din Turcia, a nimerit la Vadu. Considerata testoasa gigant pentru ca atinge uneori doi metri lungime si chiar o jumatate de tona in greutate, Caretta-caretta traieste in Oceanul Indian si in cel Atlantic, dar isi depune ouale pe plajele izolate din Marea Mediterana, in Turcia, Grecia, Croatia sau Cipru.
Multe exemplare pot fi vazute in preajma insulei Zakintos din Grecia, si sunt considerate mandria zonei. Guvernul grec a suspendat traficul aerian in zona pentru a proteja aceasta specie extrem de sensibila la zgomot si poluare.