Descoperire istorica. Cum a disparut civilizatia care ar fi prezis sfarsitul omenirii

Ultima actualizare: 02-11-2012 15:46
civilizatia Maya

Colapsul uneia din cele mai cunoscute civilizatii din lume a fost provocat de “o reducere modesta a precipitatiilor”, sustin cercetatorii, nu de tulburari sociale, boli si seceta extrema, asa cum s-a crezut pana acum.

Arheologii care au studiat antica civilizatie maya, care s-a dezvoltat pe teritoriile de astazi ale statelor Mexic si Guatemala, sustin ca reducerea caderilor de precipitatii cu 25% a fost suficienta sa provoace “dezintegrarea unei civilizatii bine stabilite”.

Teoriile despre declinul Maya se refereau la epidemii, seceta si tensiuni sociale, insa un studiu recent a aratat pentru prima data ca scaderea ploilor cu un procent cuprins intre 25 si 40% a fost suficient sa declanseze colapsul unei societati sofisticate, devoltata de arhitecti si matematicieni, care a inflorit timp de 600 de ani.

Studiul a fost condus de profesorul Martin Medina-Elizalde, de la Centrul de Cercetare Stiintifica Yucatan din Mexic si de Eelco Rohling de la Universitatea Southampton.

Profesorul Rohling a spus: “Rezultatul cercetarilor noastre arata ca o scadere modesta a precipitatiilor a declansat colapsul intre anii 800 si 950 dupa Hristos. Scaderea a fost cuprinsa intre 25 si 40%, insa a fost suficienta ca procesul de evaporare sa devina dominant si sa reduca rezervele de apa”.

Vara a fost anotimpul in care mayasii cultivau si isi adunau rezervele de apa proaspata. Pentru ca reducerea precipitatiilor a ingreunat aceste doua procese care le asigurau supravietuirea, mayasii si-au abandonat orasele. Mayasii s-au raspandit in mai multe parti ale continentului si astfel a fost distrus nucleul care a construit una din cele mai evoluate civilizatii antice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO