Misterul disparitiei unei civilizatii antice. Cum s-a prabusit unul dintre marile orase ale lumii
Una din cele mai cunoscute civilizatii antice, orasul Angkor, care a existat pe teritoriul Cambogiei de astazi, nu a disparut din cauza unor lupte crancene, asa cum au crezut istoricii. Cercetatorii au venit acum cu o ipoteza uluitoare.
Se pare ca orasul Angkor, capitala Imperiului Khmer, a fost “ucis” de seceta. Orasul dateaza din secolul al 9-lea si timp de cinci sute de ani a fost cel mai important centru din Asia de sud-est.
Orasul s-a dezvoltat pe o suprafata de aproximativ 600 de kilometri patrati, fiind cea mai vasta si complexa regiune urbana din era preindustriala.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
S-a sugerat ca motivele caderii Imperiului Khmer, la sfarsitul secolului al 14-lea, ar fi, intre altele, razboiul si exploatarea exagerata a pamantului. Dovezile aparute in urma ultimelor studii arata, insa, ca seceta prelungita poate fi cauza declinului orasului Angkor.
Orasul avea o retea complexa de canale, santuri si diguri pentru a aduna apa musonilor de vara, folosita la irigarea plantatiilor de orez in caz de seceta. Sistemul s-a dovedit a fi eficient in perioadele normale de seceta, insa cand acestea au inceput sa creasca, cetatenii nu au mai avut solutii.
“Angkor poate fi un exemplu despre cum tehnologia nu este suficienta pentru a preveni dezastrele majore din timpul perioadelor de instabilitate majora. Angkor a avut o infrastructura sofisticata de management al apelor, dar asta nu a fost de ajuns”, a spus istoricul Mary Beth Day, de la Universitatea din Cambridge.