Civilizatii pierdute in desert. Cel mai mare secret al lui Ghaddafi, care va schimba istoria Libiei

Dată publicare: 10-11-2011 07:53
Dată actualizare: 25-10-2012 17:42


civilizatii pierdute in desert

In imaginile surprinse de sateliti au fost descoperite noi dovezi ale existentei unor civilizatii pierdute in desertul Sahara, de pe teritoriul Libiei. Cu aceste noi informatii s-ar putea rescrie istoria tarii.

Moartea lui Moammar Ghaddafi a deschis noi posibilitati arheologilor de a explora mostenirea pre-islamica, ignorata in timpul regimului sau.

Folosind sateliti pentru a explora parti inaccesibile din desert, o echipa de cercetatori britanici a descoperit mai mult de 100 de fortificatii si castele vechi de aproximativ 1.500 de ani.

Aceste “orase pierdute” au fost construite de o civilizatie antica numita Garamantes, ale carei cultura si stil de viata au fost mai avansate si importante din punct de vedere istoric decat civilizatii vechi cunoscute.

Echipa de la Universitatea din Leicester a descoperit ramasitele unor castele facute din caramizi de pamant, cu ziduri inalte de patru metri, dar si locuinte, cimitire si sisteme sofisticate de irigatii.

Ramasitele acestor civilizatii pre-islamice, descoperite la inceputul acestui an, se afla intr-o stare remarcabila de conservare.

Este ca si cum cineva ar veni in Anglia si ar descoperi castele medievale. Aceste locatii au ramas neobservate si neinregistrate in timpul regimului lui Ghaddafi”, a spus conducatorul studiului, David Mattingly, professor de arheologie la Universitatea Leicester.

Imaginile din sateliti ne-au oferit posibilitatea de a cerceta e zona extinsa. Dovezile sugereaza ca tipul de clima nu s-a schimbat prea mult de-a lungul anilor, dar in ciuda acestor conditii ostile, cu precipitatii zero, zona a fost locuita si cultivata intens”, a spus dr. Martin Sterry, implicat de asemenea in proiect.

Descoperirile ofera informatii inedite despre civilizatia Garamantes, considerata a fi o natiune barbara si nomada, care a creat o multime de conflicte in perioada Imperiului Roman.

De fapt, aveau un nivel ridicat de civilizatie, au trait in fortificatii vaste, erau organizati in state cu orase si sate”, a spus Mattingly. 

Echipa de cercetatori a fost fortata sa evacueze Libia in februarie, cand au inceput revoltele impotriva lui Ghaddafi, dar se va reintoarce imediat ce securitatea va fi instaurata in tara.
 

Citeste si:

Ghaddafi era actionar la Juventus Torino, Financial Times si UniCredit. Dictatorul avea case si conturi de peste 168 mld. dolari, imprastiate in toata lumea

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO