Cea mai detaliata harta a Universului: este mai batran si mai ciudat decat se credea
Agentia Spatiala Europeana a facut publice joi, intr-o conferinta de presa tinuta la Paris, primele rezultate stiintifice ale misiunii spatiale Planck, cel mai mare proiect spatial realizat vreodata de Europa si care a costat 1.9 miliarde de euro.
Agentia Spatiala Europeana a anuntat pe site-ul oficial ca telescopul Planck a realizat cea mai precisa imagine a Universului asa cum arata el la inceput. Cea mai detaliata harta a inceputului Universului, realizata de satelitul Planck (dupa numele celebrului fizician german), lansat in 2009 pentru a cartografia microundele din fundalul Universului, a oferit indicii despre evenimentele ce au avut loc atunci cand Universul avea varsta de o fractiune de secunda. Astfel cercetatorii au ajuns la concluzia ca Universul este mai batran si mai misterios decat credeau oamenii de stinta.
Planck a determinat ca Universul este cu 100 de milioane de ani mai batran decat credeam pana acum. Varsta lui ar fi de 13,81 miliarde de ani. De asemenea, Universul contine ceva mai multa materie decat se credea pana acum, conform CNN.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Acum putem sa legam explicatii despre fenomene care nu puteau fi atat de bine explicate pana acum. In concluzie, impactul acestor descoperiri vor fi simtite in multe moduri" a declarat Charles Lawrence, un reprezentant al proiectului Planck.
Planck a mai demonstrat ca rata de expansiune a Universului este mai mica decat se credea initial.Telescopul spatial Planck a fost lansat in 2009 si a cartografiat cerul si a analizat „fosilele“ luminoase si ecourile sonore provocate de Big Bang. Totul s-a facut pe baza observarii radiatiilor din Cosmos. Harta ne prezinta aspectul universului la 380.000 de ani dupa ce acesta a luat nastere.
"Observatiile stranse de Planck ne-au ajutat sa realizam o imagine surprinzator de detaliata a Universului asa cum era el la o nano-nano-nano-nanosecunda dupa Big Bang" a declarat Marc Kamionkowski, profesor de fizica si astronomie la Universitatea John Hopkins. Kamionkowski a comparat harta Planck cu Proiectul "Genomul uman" ca importanta pentru cosmologie.