20 de cercetatori romani incearca sa dezlege un mister vechi de 5.000 de ani din Ghetarul Scarisoara
Bacteriile si microorganismele depuse pe bucatile de gheata ar fi putut supravietui, cred cercetatorii, si astfel specialistii vor putea dovedi ca si in alte parti din univers ar putea sa existe viata exact in aceleasi conditii.
Timp de cinci zile, echipa de speologi, bacteorologi si climatologi a coborat pana la 20 de metri adancime in inima Ghetarului. Au ales bucati de gheata vechi de 400, 900 sau chiar 3.000 de ani si au forat pentru prelevarea de probe.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Cinci zile la rand specialistii au forat pana la zece metri adancime in blocurile de gheata in cautare de probe. Ei cred ca unele forme de viata au supravietuit si pot constitui un nou capitol in cercetare.
Probele de gheata luate din strafundul pamantului au fost sigilate si vor ajunge in laboratorul din Bucuresti pentru ca cercetatorii sa afle compozitia si varsta, eventual sa identifice urme de viata.
Ghetarul de la Scarisoara este cel mai mare bloc subteran din lume, cu un volum de 120.000 de metri cubi, iar cercetatorii spun ca formarea lui ar fi inceput acum 10.000 de ani.