20 de cercetatori romani incearca sa dezlege un mister vechi de 5.000 de ani, ascuns intr-un ghetar

Ultima actualizare: 21-03-2013 06:47

Bacteriile si micro-organismele depuse pe bucatile de gheata ar fi putut supravietui, cred ei, si astfel specialistii vor putea dovedi ca si in alte parti din Univers ar putea sa existe viata.

Descoperirea lor ar putea revolutiona lumea stiintifica.

Timp de cinci zile, echipa de speologi, bacteorologi si climatologi, a coborat pana la 20 de metri adancime in inima Ghetarului . Au ales bucati de gheata vechi de 400, 900 sau chiar 3000 de ani si au forat, pentru prelevarea de probe.

Cercetatorii cred ca unele forme de viata au supravietuit in bucatile de gheata iar daca s-ar confirma pot constitui un nou capitol in cercetare.

"Scopul nostru este sa vedem in primul rand daca a existat o variatie si in al doilea rand sa vedem daca am putea gasi bacterii vii care au supravituit prinse in gheata veche de cateva mii de ani" spune Aurel Persoi

Probele de gheata luate din strafundul pamantului au fost sigilate si vor ajunge in laboratorul din Bucuresti pentru ca cercetatorii sa afle compozitia si varsta, eventual sa identifice urme de viata.

"Inepuizabilul ghetar de la Scarisoara ofera teme de cercetare din ce in ce mai intersante pentru cercetatori. El aprinde imaginatia multora" crede si Cristian Ciobotarescu - Presedinte Asociatia Sfinx.

"Ghetarul are este 10 mii de ani vechime si 100 de mii de metri cubi este cel mai nou proiect, adica nu s-a mai cercetat asa ceva in tara noastra si speram sa ne aduca rezultate foarte bune si o diversitate microbiana" spune si speologul Madalina Pascu.

Ghetarul de la Scarisoara este cel mai mare bloc subteran din lume, cu un volum de 120 de mii de metri cubi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO