A zburat 25.000 de kilometri, pe 3 continente si in 17 tari. Acvila Arlie, monitorizata prin GPS, s-a intors in Romania

Ultima actualizare: 16-04-2014 06:56
Acvila Arlie

Arlie este prima acvila tipatoare mica echipata cu transmitator satelitar care se intoarce anul acesta din migratie. Pasarea, care a fost botezata pe pagina de Facebook, a ajuns in tara pe data de 9 aprilie 2014.

Astfel, pasarea a parcurs o distanta de aproape 25.000 de kilometri.

Arlie a fost prinsa anul trecut de o echipa formata din specialisti de la Societatea Ornitologica Romana, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu si Grupul Milvus. A fost echipata cu un transmitator satelitar cu greutatea de 45 de grame si eliberata, actiune desfasurata in cadrul proiectului LIFE "Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”.

Cand elevii se pregateau sa inceapa scoala, pe 15 septembrie 2013, Arlie plecase deja din tara, in migratie. De la plecare si pana la sosire au trecut exact 206 zile. Conform SOR, in tot acest timp, Arlie a parcurs o distanta de 24.468 de kilometri, pe trei continente si in 17 tari.

Drumul spre casa a inceput exact de Ziua indragostitilor, pe 14 februarie 2014, de pe teritoriul Namibiei. A zburat spre est, pana in Zimbabwe, apoi a traversat Zambia, Tanzania, Uganda, Etiopia, Eritrea, Egipt, Israel, Liban, Turcia si Bulgaria. Pe 9 aprilie se afla in Romania, dupa ce parcursese 10.000 de kilometri.

Transmitatorul satelitar de pe spatele lui Arlie a transmis 1106 coordonate GPS care arata cu precizie locurile prin care acvila a fost, inclusiv faptul ca in timpul iernii de la noi, a traversat continentul african si de la nord la sud si de est la vest.

Incepand din 2010, 22 de acvile tipatoare mici au fost echipate cu transmitatoare satelitare, Arlie fiind ultima dintre acestea. Doar doua dintre aceste transmitatoare mai sunt active in acest moment. Cealalta acvila monitorizata satelitar de specialistii din Romania – Erika, este inca in Tanzania. Rutele de migratie pot fi urmarite la site-ul www.pomarina.ro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO