Unitati antitero in fiecare colt al Frantei pentru EURO 2016. "Stresul pentru noi este maxim sa nu cumva sa se intample ceva"

Dată publicare: 07-06-2016 18:22
Dată actualizare: 10-06-2016 06:59


Au mai ramas doar 2 zile pana la sarbatoarea fotbalului. UEFA Euro 2016 incepe vineri la Pro TV cu partida Romania-Franta, intr-un climat de tensiune si cu masuri draconice de securitate.

Autoritatile locale au impus controale sporite la frontiere si sunt pregatite pentru orice scenariu. Cu toate acestea, britanicii si-au avertizat cetatenii sa fie atenti, daca planuiesc sa calatoreasca in Franta.

Niciun colt al Frantei nu se afla la distanta mai mare de 20 de minute de o unitate antitero, se mandresc autoritatile franceze care poarta pe umeri responsabilitatea sigurantei milioanelor de suporteri asteptati la Euro. Nationala Romaniei a ajuns pe cinci iunie la Paris si se acomodeaza cu masurile sporite de securitate.

Jean Vladoiu, fost international: "Este normal sa fie asa dupa tot ceea ce s-a intamplat in ultima perioada. Sigur ca nici noua nu ne este foarte bine, comod, pentru ca sunt oameni peste tot, de jur imprejurul hotelului si in interior si in exterior. Stresul pentru noi este maxim sa nu cumva sa se intample ceva."

Exercitii de securitate, desfasurate in mai multe orase din Franta, au pregatit fortele speciale pentru orice pericol.

Johanna Primevere, purtator de cuvant politiei din Paris: "Scopul exercitiului este coordonarea fortelor de urgenta pe teren, sa vedem cum colaboreaza si cum securizeaza zona. Incercam sa fim tot mai buni cu fiecare exercitiu organizat. Am avut 30 de antrenamente in ultimele doua luni, in toata Franta."

Masurile de securitate reprezinta un stres in plus. Francezii primesc sprijinul colegilor din tarile participante. Oficial inclusiv Romania a trimis in Franta 20 de politisti si jandarmi, iar germanii 12.

Rainer Pannenbaecker, director politie: "Avem un eveniment cu mare expunere mediatica, care atrage un numar urias de turisti si din aceasta cauza reprezinta o tinta pentru teroristi."

Francezii au sporit deja controalele la frontiera, masura care va ramane in vigoare timp de o luna. Asta inseamna mai multi echipaje care vor patrula pe autostrazi. Soferii incearca sa fie intelegatori.

Si la Nisa, unul din orasele gazda ale competitiei, au fost luate masuri draconice.

Laurent Ciubini, directorul sportiv din cadrul primariei: “Zona destinata suporterilor care vor veni la Nisa este una dintre cele mai sigure din Franta. Am implementat numeroase dispotive si masuri de securitate. Un sistem de supraveghere a fost instalat in perimetrul destinata suporterilor."

Astazi, cu doar trei zile inainte de debutul competitiei, ministerul de externe de la Londra le-a transmis britanicilor care planuiesc sa mearga in Franta sa fie vigilenti. "In timpul Euro 2016, stadioanele, zonele destinate fanilor, locurile unde vor fi proiectate sau transmise meciurile si transportul public sunt tinte potentiale ale teroristilor."

Si Scotland Yard a dezvaluit ca propaganda ISIS mentioneaza organizarea de atacuri in timpul campionatului, iar amenintarea terorista ramane "severa".

Avertizarile vin dupa ce un cetatea francez a fost arestat pentru ca ar fi planuit 15 atacuri teroriste in timpul competitiei. UEFA EURO 2016 incepe vineri cu meciul Romania-Franta de la ora 22:00 si este transmis in direct la ProTV. Meciul este precedat de o editie speciala Stirilor ProTV ''Toata Romania, vede Romania''.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO