Un an de la moartea lui Patrick Ekeng. In urma sa au ramas o fetita de doi ani orfana, o vaduva si multe intrebari

Momentul in care jucatorul dinamovist Patrick Ekeng-Ekeng primeste primele ingrijiri dupa ce s-a prabusit pe gazon, in timpul meciului dintre Dinamo si Viitorul Constanta

Patrick Ekeng s-a prabusit pe teren in minutul 63 al meciului dintre Dinamo si FC Viitorul, disputat pe stadionul din Stefan Cel Mare. O fetita de numai doi ani nici nu a apucat sa-si cunoasca tatal prea bine.

FC Dinamo a postat, sambata, pe pagina oficiala de Facebook, un mesaj prin care marcheaza implinirea unui an de la decesul lui Patrick Ekeng, preluat de news.ro. "Inima ta s-a oprit, dar inimile tuturor dinamovistilor bat pentru tine in fiecare zi!", se arata in mesajul gruparii bucurestene.

"Un an fara Patrick Ekeng. Te vom iubi mereu, Patrick Ekeng! 6 mai 2016, o zi trista in istoria clubului din Stefan cel Mare, ziua in care ne-am despartit pentru totdeauna de PATRICK EKENG. Introdus in teren in minutul 63 al blestematului meci cu FC Viitorul, PATRICK EKENG s-a prabusit pe gazon cateva minute mai tarziu si a plecat, in tricoul alb-rosu cu numarul 14, intr-o lume mai buna cu CATALIN HILDAN, FLOREA DUMITRACHE, fratii ION si LICA NUNWEILLER, SANDU CUSTOV, MISA KLEIN, CONSTANTIN FRATILA, NELU STANESCU si alti mari fotbalisti care au scris istoria clubului nostru. A trecut un an fara numarul 14, un an in care am plans si am cantat pe toate stadioanele in memoria lui PATRICK EKENG. Inima ta s-a oprit, dar inimile tuturor dinamovistilor bat pentru tine in fiecare zi! Nu te vom uita niciodata, PATRICK EKENG!", este postarea FC Dinamo de pe reteaua de socializare.

Reprezentanti ai Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au declarat agentiei News.ro ca procurorii au solicitat de mai mult timp cluburilor din Franta si Spania la care a evoluat Ekeng inainte de a ajunge in Romania dosarele medicale ale fotbalistului, dar aceste acte nu le-au parvenit. De asemenea, a fost ceruta, la sfarsitul anului trecut, o expertiza medico-legala complexa de la IML, insa nici aceasta institutie nu a raspuns pana acum.

Citește și
Patrick Ekeng
Dosarul mortii lui Ekeng. Fotbalistul ar fi avut 95% sanse de supravietuire. Erorile in lant care i-au cauzat moartea
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Patrick Ekeng s-a nascut la 26 martie 1990 la Yaounde. Cariera profesionista a inceput-o la Canon Yaounde, apoi a trecut la Le Mans, Lausanne-Sport si Cordoba, inainte de a fi transferat in ianuarie 2016 de Dinamo. Mijlocasul a jucat de sapte ori in nationala Camerunului. El intrase definitiv in inimile suporterilor dinamovisti prin golul marcat, la 20 aprilie 2016, in meciul cu Steaua, scor 2-2, care a consfintit calificarea "alb-rosilor" in finala Cupei Romaniei.

La 6 mai 2016, Dinamo evolua, pe arena din Soseaua Stefan cel Mare, cu FC Viitorul, intr-un meci din ultima etapa a play-off-ului Ligii I. Partida nu avea vreo miza foarte importanta, campioana si vicecampioana fiind deja stabilite.

Ekeng nu a fost titular in acel meci, el fiind introdus pe teren in minutul 63 de antrenorul Mircea Rednic, in locul lui Bicfalvi. A fost a treia si ultima schimbare facuta de dinamovisti.

Ulterior, sora lui Patrick Ekeng, Monique Chantal, avea sa declare ca fratele sau se simtea obosit inaintea partidei si ca i-ar fi spus celui mai bun prieten ca nu se simte in stare sa joace.

"I-a spus celui mai bun prieten al sau ca nu se simte in stare sa joace. I-a spus ca este foarte obosit", a spus Monique Chantal, sora mai mare a lui Patrick Ekeng.

Rednic a negat insa aceste afirmatii, spunand ca jucatorul nu a fost titular deoarece a avut o problema musculara. Mircea Rednic a precizat ca este un antrenor inspirat, dar poate sa spuna ca, la meciul cu FC Viitorul, nu el a facut schimbarea lui Bicfalvi cu Ekeng, ci “Dumnezeu”.

La sapte minute de la intrarea in joc, Ekeng s-a prabusit pe gazon, la mijlocul terenului, fara sa fie lovit de cineva. Arbitrul Florin Marcu a oprit imediat partida, iar echipa medicala a dinamovistilor, cu doctorul Liviu Batineanu, a intervenit. Salvarea, parcata in afara suprafetei de joc, a sosit cu greutate la Ekeng, dupa ce fanii gazdelor au deschis o poarta incuiata. Ambulanta l-a transportat pe fotbalistul camerunez la spitalul din apropierea arenei, Floreasca, unde medicii au efectuat manevre de resuscitare. Fara succes insa.

"Am primit un pacient de 26 de ani, care s-a prabusit pe terenul de sport. A fost adus in stop cardiorespirator. Manevrele au durat o ora si 30 de minute, dar din pacate pacientul a decedat", a declarat un medic de la Spitalul Floreasca, aproape de miezul noptii.

Primele intrebari cu privire la modul in care s-a actionat dupa ce jucatorul s-a prabusit pe teren au aparut imediat. Avea sau nu ambulanta dotarea necesara pentru a resuscita un pacient? Cat de repede a ajuns la mijlocul terenului si ulterior la spital? I-au acordat corect, mai intai medicul echipei Dinamo, Liviu Batineanu, si apoi personalul de pe salvare, primul ajutor fotbalistului?

Doctorul Cristian Pandrea a spus, la spital, ca jucatorului nu i s-a acordat primul ajutor pana a ajuns la Floreasca. "A fost adus la noi cu ambulanta, fara manevre de resuscitare, din cate stiu. In stop cardio-respirator, la Camera de garda s-au initiat manevrele de resuscitare care au durat aproximativ o ora si 30 de minute si aceste manevre au ramas, din pacate, fara rezultat. Pacientul a decedat”, a spus medicul Cristian Pandrea.

Intrebat intr-o discutie cu suporterii dinamovisti daca Ekeng avea mai multe sanse de supravietuire in cazul unei resuscitari mai rapide, Pandrea a afirmat: "Orice om, mai ales unul de 26 de ani, daca se intervine mai repede, cu cat mai repede, cu atat mai bine. Daca se va dovedi ca e un caz de malpraxis, off the record, eu cred ca o sa fie valva".

Dupa aceste declaratii, Batineanu a afirmat ca lui Patrick Ekeng i s-a facut masaj cardiac si pe teren, dar si in ambulanta care l-a dus la spital, insa ancheta avea sa stabileasca altceva.

"S-a produs un stop cardiorespirator, s-au incercat toate procedurile de resuscitare, avea momente cand isi revenea, dar nu de tot. Toate ambulantele au aparate de resuscitare, de acolo pana aici s-a facut masaj cardiac, pana in urgenta, am ajuns intr-un minut si ceva. Nu am cu ce sa apreciez daca ambulanta putea ajunge mai repede, pentru ca eram cu el acolo, il vedeam ca se producea un stopcardiorespirator si am zis repede in urgenta, pentru ca conditiile sunt altele decat in teren. Mi-am dat seama imediat ca este vorba de un stopcardiorespirator, primul lucru se face masaj, se elibereaza caile respiratorii si se face masaj. S-a facut acest lucru pe teren, de catre mine. Cand a venit ambulanta am spus direct pe targa si l-am si urcat si transportat aici", a spus Batineanu.

Intrebat daca in astfel de cazuri se face resuscitare, Batineanu a raspuns: "Da, pana la ajungerea intr-o unitate. S-a urcat pe targa si s-a facut in ambulanta. S-a facut in ambulanta. Nu stiu daca erau aparate sau nu erau, dar vreau sa va spun ca principala manevra de resuscitare este masajul cardiac si i s-a facut o ora si jumatate masaj cardiac. Deci in ambulanta i s-a facut masaj cardiac. Nu stiu daca au fost trei minute, nu realizez cat timp a trecut de cand am ajuns eu si pana a ajuns ambulanta".

Insa din imaginile surprinse de camerele de televiziune se vede clar cum medicul Liviu Batineanu efectueaza in primul minut de la prabusirea lui Ekeng manevre de eliberare a cailor respiratorii, dupa care jucatorul este suit pe targa si transportat la spital. Nu se vede ca Batineanu i-ar fi facut masaj cardiac in locul in care fotbalistul a suferit stopul cardio-respirator.

In aceeasi discutie cu suporterii stransi in fata spitalului, medicul Cristian Pandrea a afirmat: "Cu cat mai repede s-ar fi facut resuscitarea, cu atat mai mari erau sansele, dar trebuie sa se fi facut. Eu nu pot sa fac un proces de intentie ambulantei".

A doua zi, procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti au deschis un dosar penal in cazul mortii jucatorului dinamovist Patrick Ekeng si inceput investigatii "in rem", ridicand mai multe documente de la Ambulanta Puls, societatea care l-a transportat pe fotbalist de la stadion la spital.

Anchetatorii trebuie sa stabileasca daca echipajul de la Ambulanta Puls a intervenit cu intarziere, daca masina era echipata cu toata aparatura necesara pentru resuscitare si interventie in cazuri de urgenta si daca personalul medical era pregatit pentru astfel de situatii.

Intr-un comunicat publicat a doua zi dupa deces, Batineanu a afirmat ca jucatorul Patrick Ekeng a efectuat o vizita medicala la INMS la 12 ianuarie 2016, iar apoi a facut un examen de ecocardiografie la o alta clinica, fiind declarat apt pentru antrenamente si competitii.

Medicul echipei Dinamo, Liviu Batineanu, si personalul medical de pe Ambulanta Puls cu care a fost transportat la spital fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng au fost audiati, la 8 mai 2016, la Politia Capitalei, in dosarul in care se fac cercetari privind moartea jucatorului.

Si sotia lui Patrick Ekeng, Nathalie, a fost la Serviciul Omoruri din Politia Capitalei pentru a duce mai multe documente in ancheta privind decesul fotbalistului dinamovist, unele dintre acestea fiind acte din care rezulta starea de sanatate in care se afla sportivul inainte sa intre pe teren. Ea a fost chemata pentru a da detalii despre starea de sanatate a camerunezului, dar si pentru a se stabili istoricul medical al fotbalistului.

Nereguli grave au fost depistate la un control facut de Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) si de Ministerul Sanatatii, dupa decesul fotbalistului, la firma Puls. Atunci s-a stabilit ca aceasta avea doar ambulante pentru transport persoane, cele de urgenta figurau ca stricate, in masini au fost gasite defibrilatoare cu baterii descarcate, iar in trusele medicilor si asistentilor erau medicamente expirate de un an, inclusiv fiole de adrenalina, folosita pentru procedurile de resuscitare, potrivit concluziilor.

Verificarile au aratat ca societatea a modificat clasificarea ambulantelor, fara obtinerea aprobarii legale in acest sens. Singurele ambulante functionale erau de tip A, destinate doar transportului pacientilor, celelalte trei ambulante de tip B si C, destinate urgentelor, figurau ca defecte.

“Toate categoriile de interventii, inclusiv cele de urgenta, se faceau cu ambulante tip A, care erau incomplet echipate”, se arata in raport.

De asemenea, au fost gasite medicamente si materiale sanitare cu termene de valabilitate depasite. In trusele medicilor si asistentilor erau inclusiv medicamente expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au gasit si fiole de adrenalina, folosita pentru procedurile de resuscitare.

Reprezentantii firmei nu au putut preciza persoana responsabila cu activitatea medicala prespitaliceasca de la nivelul societatii, potrivit concluziilor raportului.

“Aceste aspecte reprezinta neglijente si abateri grave care revin in sarcina societatii comerciale care asigura servicii private de ambulanta”, au stabilit expertii din echipa de control.

In urma acestor nereguli s-a dispus suspendarea pe o perioada de cel putin 30 de zile a autorizatiei de functionare a firmei private de ambulanta, pana la remedierea tuturor deficientelor. De asemenea, Departamentul pentru Situatii de Urgenta a amendat societatea Puls cu 20.000 de lei, pentru incalcarea regimului privind reclasificarea ambulantelor. Firma a mai fost amendata de Directia de Sanatate Publica cu 3.800 de lei, pentru medicamentele expirate si modul de tratare a deseurilor medicale.

Ministerul Sanatatii a sesizat Colegiul Medicilor in cazul doctorului de la Ambulanta Puls care i-a acordat ingrijiri fotbalistului Patrick Ekeng.

Medicii de la INML au efectuat necropsia si, potrivit acestira, cordul lui Patrick Ekeng avea o greutate foarte mare, de 570 de grame, si o grosime de 2,4 centimetri, aproximativ dublu fata de normal, precum si anomalii coronariene.

Seful Clinicii de chirurgie de la Institutul "C.C. Iliescu" din Bucuresti, medicul Vlad Iliescu, a explicat ca diagnosticul pus de medicii legisti in cazul lui Patrick Ekeng poate indica o boala cardiaca congenitala, care se intalneste destul de rar, dar aceste probleme puteau fi identificate la o ecocardiografie. Medicul Vlad Iliescu spune ca sportivii au un cord mai mare, dar la Patrick Ekeng o problema a fost si grosimea de 24 mm, fata de 12 mm in general. Medicul a adaugat ca orice pacient in stop cardio-respirator are nevoie de masaj cardiac.

Si directorul medical al Institutului National de Medicina Legala (INML) "Mina Minovici", Abdo Salem, a declarat ca inima lui Patrick Ekeng era mai mare decat a unui sportiv obisnuit.

Abdo Salem a precizat ca o problema grava a fost data de anomaliile coronariene multiple, una dintre acestea fiind ca un vas de sange era asezat sub muschi, in conditiile in care normal este peste muschi.

“La sportiv, vasul trecea printr-un tunel facut de muschi, care la un moment dat preseaza pe vas, poate sugruma vasul. O alta problema identificata este o artera coronara mult mai mica. Spre exemplu, o artera coronara pentru un cord de 80 de grame”, a explicat medicul legist.

La 15 mai 2016, Ekeng a fost inmormantat la Yaounde, iar a doua zi directorul sportiv al formatiei Dinamo, Ionel Danciulescu, tehnicianul Mircea Rednic si jucatorii Dorin Rotariu si Sergiu Hanca au fost audiati ca martori la Parchetul Tribunalului Bucuresti.

La 30 iunie 2016, medicul Mihaela Duta de la Ambulanta Puls a fost audiata la Parchetul Tribunalului Bucuresti si pusa sub acuzare pentru ucidere din culpa, in dosarul privind moartea fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng. Ea a fost citata sa se prezinte la parchet pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile in dosarul privind moartea lui Patrick Ekeng, in care se fac cercetari pentru ucidere din culpa.

Duta a fost acuzata ca nu a facut nicio manevra de resuscitare, nici cand l-a preluat pe Patrick Ekeng si nici in ambulanta, desi acesta era in fibrilatie ventriculara, anuland astfel, prin inactiunea sa nejustificata, orice sanse de supravietuire a fotbalistului. Raportul medico-legal a aratat ca moartea lui Ekeng s-a datorat unei fibrilatii ventriculare, aparuta pe fondul unei patologii cardiace preexistente, asociata cu anomalii coronariene.

“Mai mult decat atat, desi pe parcursul transportului, ca urmare a instalarii defibrilatorului aflat in dotarea ambulantei, a fost confirmata fibrilatia ventriculara in care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duta Elena-Mihaiela nu a initiat nici de aceasta data manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile in cazul interventiei medicale de urgenta, asigurand doar predarea acestuia catre Unitatea de primiri urgente a spitalului unde, in ciuda manevrelor de resuscitare initiate, nu s-a mai putut asigura supravietuirea pacientului”, arata procurorii Parchetului Capitalei.

Anchetatorii sustin ca desi, in mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui Ekeng fac parte si afectiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duta de a nu efectua manevre de resuscitare, in conditiile in care a constatat sau trebuia sa constate ca Ekeng se afla in fibrilatie ventriculara, “anuland astfel, prin inactiunea sa nejustificata, orice sanse de supravietuire a pacientului”, se inscrie intre cauzele care au determinat decesul.

“Din datele medicale puse la dispozitie nu rezulta faptul ca s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonara prespitaliceasca. Acordarea de prim ajutor in cazul unui stop cardiac trebuie efectuata cat mai repede, fiecare minut de intarziere duce la o scadere a sanselor de supravietuire”, au scris legistii in raportul de necropsie.

In document se mai arata ca, in cazul atletilor care sufera de tahiartimie, cum a fost cazul lui Ekeng, mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilati supravietuiesc daca defibrilarea se face in primul minut de stop cardiac. “Sansele de supravietuire scad cu 5,5 % pe minut”, se mai arata in raport.

La 6 iulie 2016, Dupa a fost pusa sub control judiciar si i s-a interzis sa profeseze timp de doua luni. De atunci, nu au mai existat informari cu privire la mersul anchetei, pana in prezent.

Informatii contradictorii au circulat cu privire la ajutorul financiar promis de conducerea FC Dinamo familiei fotbalistului. Nathalie Ekeng s-a plans de mai multe ori ca dinamovistii nu si-a onorat in totalitate promisiunile facute.

La 4 aprilie, directorul sportiv al FC Dinamo, Ionel Danciulescu, afirma ca sotia lui Patrick Ekeng a primit un ajutor financiar de la club pentru parastas si ca ea este asteptata la Bucuresti pentru a discuta despre alte modalitati de a sprijini familia.

"Sotia lui Ekeng a fost la club si a primit si un ajutor financiar pe care l-a cerut pentru parastas si alte chestiuni administrative. In perioada urmatoare va veni din nou la Bucuresti pentru discutii legate de ceea ce va face clubul in continuare pentru familia lui Ekeng. Lucrurile se vor regla, acum sunt pe un fagas normal", a declarat Danciulescu.

Sambata, la un an de la moartea fostului lor coechipier, dinamovistii vor fi din nou pe teren si vor juca un meci important pentru titlu, la Cluj, cu CFR. Fotbalistii "alb-rosii" promit ca vor evolua cu gandul la Ekeng.

"Maine este un un an de la disparitia prietenului, fratelui nostru Patrick Ekeng, trebuie sa jucam pentru el si sa castigam pentru el. Nu trebuie sa ne inhibe acest lucru, sa nu fie o presiune pentru jucatori, ci sa jucam pentru el. Nu-l vom uita niciodata si sper sa avem o evolutie buna pentru el. Patrick Ekeng va ramane mereu in sufletele noastre", a declarat, vineri, Danciulescu.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Cazul mortii lui Ekeng: Medicul Mihaela Duta, de la Ambulanta Puls, sub control judiciar si cu interdictie de a profesa
Cazul mortii lui Ekeng: Medicul Mihaela Duta, de la Ambulanta Puls, sub control judiciar si cu interdictie de a profesa

Doctorita ambulantei private ''Puls'' care l-a preluat de la stadion pe fostul fotbalist Patrick Ekeng nu mai poate profesa cel putin in urmatoarele 60 de zile.

Dosarul mortii lui Ekeng. Fotbalistul ar fi avut 95% sanse de supravietuire. Erorile in lant care i-au cauzat moartea
Dosarul mortii lui Ekeng. Fotbalistul ar fi avut 95% sanse de supravietuire. Erorile in lant care i-au cauzat moartea

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng ar fi supravietuit, daca ar fi fost resuscitat la timp. Verdictul naucitor este dat de medicii legisti si de procurori.

Finala Cupei Romaniei. Reactii dupa victoria lui CFR Cluj la penalty-uri:
Finala Cupei Romaniei. Reactii dupa victoria lui CFR Cluj la penalty-uri: "Vom trimite trofeul in Camerun, acasa la Ekeng"

Peste 40 de mii de suporteri l-au omagiat marti seara pe Patrick Ekeng, la finala Cupei Romaniei. "Bon voyage, Patrick!" a fost mesajul tribunei a doua, in timp ce la peluza, fanii au afisat un portret urias al jucatorului camerunez.

Ancheta in cazul mortii lui Patrick Ekeng continua. Procurorii vor sa afle ce au vazut jucatorii de la Viitorul Constanta
Ancheta in cazul mortii lui Patrick Ekeng continua. Procurorii vor sa afle ce au vazut jucatorii de la Viitorul Constanta

Audierile in cazul mortii lui Patrick Ekeng continua si marti. Procurorii vor sa afle ce stiu toti cei care au fost alaturi de fotbalist in momentul in care acesta s-a prabusit pe teren.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.