Cazul mortii lui Ekeng: Medicul Mihaela Duta, de la Ambulanta Puls, sub control judiciar si cu interdictie de a profesa
Doctorita ambulantei private ''Puls'' care l-a preluat de la stadion pe fostul fotbalist Patrick Ekeng nu mai poate profesa cel putin in urmatoarele 60 de zile.
Mihaela Duta a fost audiata timp de aproximativ o ora si jumatate la Parchetul Capitalei.
Procurorii au luat in cazul medicului masura controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, timp in care are mai multe obligatii si interdictii, au declarat pentru News.ro, surse judiciare.
In cele doua luni in care va fi sub control judiciar, medicul Mihaela Duta are interdictie sa profeseze si trebuie sa se prezinte la politie in zilele stabilite prin programul de supraveghere, dar si in fata procurorilor, ori de cate ori este chemata.
Mihaela Duta este urmarita penal, din 29 iunie, pentru ucidere din culpa, in dosarul privind decesul jucatorului de fotbal Patrick Ekeng, in varsta de 26 de ani, acuzatia fiindu-i adusa la cunostinta acesteia in 30 iunie, cand a fost la Parchetul Tribunalului Bucuresti.
Dr. Tudor Ciuhodaru: Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti o considera vinovata pentru ca nu si-a facut datoria de medic, in momentul in care Patrik Ekeng s-a prabusit pe teren. Acest lucru, sustin procurorii, i-ar fi anulat fotbalistului orice speranta. Anchetatorii sustin ca tanarul ar fi avut 95 la suta sanse de supravietuire daca era resuscitat din primul minut. Cu fiecare minut, sansele i s-au diminunat cu 5,5 la suta.
Si totusi de ce nu a reactionat doctorita, care este specializata in medicina de urgenta, ramane in continuare un mister pe care si procurorii vor sa-l lamureasca. Insa, pana in acest moment, n-au avut cum! Femeia a refuzat sa faca orice declaratie. Colegii ei medici se gandesc la cel putin doua ipoteze.
Dr. Tudor Ciuhodaru:: "Varianta unui alt diagnostic sau varianta unei erori medicale - eroare de apreciere a gravitatii cazului si cautarea unei alte solutii, in sensul transportului cat mai rapid la unitatea de primire urgenta, unde sa existe alte posibilitati de evaluare si tratament."
Medicul Mihaela Duta nu a facut nicio manevra de resuscitare, nici cand l-a preluat pe Patrick Ekeng si nici in ambulanta, desi acesta era in fibrilatie ventriculara, anuland astfel, prin inactiunea sa nejustificata, orice sanse de supravietuire a fotbalistului, potrivit procurorilor.
Raportul medico-legal arata ca moartea lui Ekeng s-a datorat unei fibrilatii ventriculare, aparuta pe fondul unei patologii cardiace preexistente, asociata cu anomalii coronariene.
Procurorii au stabilit, in baza probelor de la dosar, ca medicul Mihaela Duta, fara a evalua complet starea lui Patrick Ekeng, nu a initiat si nu a dispus initierea niciunei manevre de resuscitare, acesta fiind urcat in ambulanta si transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, aflat in imediata vecinatate a stadionului Dinamo.
“Mai mult decat atat, desi pe parcursul transportului, ca urmare a instalarii defibrilatorului aflat in dotarea ambulantei, a fost confirmata fibrilatia ventriculara in care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duta Elena-Mihaiela nu a initiat nici de aceasta data manevre de resuscitare potrivit protocoalelor medicale aplicabile in cazul interventiei medicale de urgenta, asigurand doar predarea acestuia catre Unitatea de primiri urgente a spitalului unde, in ciuda manevrelor de resuscitare initiate, nu s-a mai putut asigura supravietuirea pacientului”, arata procurorii Parchetului Capitalei.
Anchetatorii sustin ca desi, in mod evident, dintre cauzele care au determinat decesul lui Ekeng fac parte si afectiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duta de a nu efectua manevre de resuscitare, in conditiile in care a constatat sau trebuia sa constate ca Ekeng se afla in fibrilatie ventriculara, “anuland astfel, prin inactiunea sa nejustificata, orice sanse de supravietuire a pacientului”, se inscrie intre cauzele care au determinat decesul pacientului.
Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie intocmit de specialisti de la Institutul National de Medicina Legala “Mina Minovici”, moartea lui Patrick Ekeng s-a datorat unei fibrilatii ventriculare aparuta pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofica apicala) asociata cu anomalii coronariene, favorizata de existenta unui proces miocardic in remisiune si precipitata de un efort fizic.
“Din datele medicale puse la dispozitie nu rezulta faptul ca s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonara prespitaliceasca. Acordarea de prim ajutor in cazul unui stop cardiac trebuie efectuata cat mai repede, fiecare minut de intarziere duce la o scadere a sanselor de supravietuire”, au scris legistii in raportul de necropsie.
In document se mai arata ca, in cazul atletilor care sufera de tahiaritmie, cum a fost cazul lui Ekeng, mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilati supravietuiesc daca defibrilarea se face in primul minut de stop cardiac. “Sansele de supravietuire scad cu 5,5 % pe minut”, se mai arata in raport.
Jucatorul dinamovist Patrick Ekeng a murit in 6 mai, dupa ce s-a prabusit pe teren, in minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanta Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o ora si 30 de minute, insa nu a mai putut fi salvat.
Parchetul Tribunalului Bucuresti a deschis atunci un dosar penal, in care au fost facute cercetari in rem, pentru ucidere din culpa, iar dupa o luna si jumatate de la inceperea anchetei, a fost pusa sub acuzare Mihaela Duta, de la Ambulanta Puls.
Sursa: News.ro
Etichete: ancheta, deces, fotbalist, medic, ambulanta, Patrick Ekeng,
Dată publicare:
06-07-2016 10:28