Suparati ca Romania nu are echipa la Rio, fanii din intreaga lume au lansat petitii. Ce sanse sunt sa trimitem 2 fete la JO
Fanii gimnasticii, din intreaga lume, sunt intristati ca Romania a ratat calificarea la Olimpiada de la Rio si fac lobby online pentru ca tara noastra sa le poata trimite pana la urma in Brazilia pe Catalina Ponor si Larisa Iordache.
Desi fetele nu s-au putut califica la JO de la Rio, o gimnasta va putea participa, ca urmare a clasarii pe locurile 9 – 16 la Campionatele Mondiale de la Glasgow 2015. Locul este nenominal – orice gimnasta va putea participa si nu este necesar sa faca patru aparate. Decizia va fi luata de Federatia Romana de Gimnastica.
Petitii online pentru ca Romania sa trimita doua gimnaste la Rio
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa esecul calificarii cu echipa nationala feminina, Federatia Romana de Gimnastica poate sa trimita la Olimpiada o singura fata, cel mai probabil Larisa Iordache. Ca un ghinion maxim pentru noi, Larisa nu s-a calificat la Rio desi la campionatul Mondial de la Glasgow a luat bronzul la individual compus. La olimpiada s-au calificat doar gimnastele medaliate in finalele pe aparate, in aceasta situatie neaflandu-se nicio gimnasta din Romania. In aceste conditii, fanii gimnasticii mondiale au lansat doua petitii online pentru ca sa le vada totusi la Rio si pe Larisa, si pe Catalina, doua gimnaste extrem de iubite si apreciate pentru eleganta lor.
Una dintre petitiile online adresate Federatiei Internationale de Gimnastica cere ca medalia de bronz obtinuta de Larisa la CM de la Glasgow sa fie recunoscuta ca o calificare automata la Rio. In aceasta situatie, Federatia Romana de Gimnastica poate trimite o a doua atleta la Olimpiada, in afara de Larisa. Aceasta petitie a strans aproape 2000 de semnaturi. O a doua petitie adresata Comisiei Tripartite a Jocurilor Olimpice cere organizatorilor un wild card pentru Catalina Ponor. "O gimnasta cu o asemenea dedicare merita sa-si urmeze visul" noteaza initiatorii petitiei care a strans pana acum 1000 de semnaturi de la pasionatii de gimnastica din toata lumea.
Un lucru e cert - iubitorii de gimnastica nu concep o olimpiada fara romance.
Andreea Raducan: Nu-mi pot imagina JO fara echipa de gimnastica a Romaniei
Fosta gimnasta Andreea Raducan, campioana olimpica si mondiala, a afirmat, intr-o postare pe Facebook, ca nu-si poate imagina Jocurile Olimpice fara echipa de gimnastica artistica a Romaniei. ''Nu-mi pot imagina cum vor arata JO fara echipa de gimnastica a Romaniei. Inca mi se pare ca vorbesc despre o alta tara si nu despre tara mea'', scrie Raducan, actuala presedinta a Fundatiei Olimpice Romane, in reteaua de socializare, dupa ce echipele masculina si feminina ale Romaniei au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.
''Marturisesc ca in ultimele ore m-au incercat tot felul de stari: de amaraciune, tristete, revolta, nostalgie... M-au sunat jurnalisti si oameni care lucreaza in presa, ca sa-mi dau si eu cu parerea despre situatia echipei noastre, pai ce sa le spun?! Eu nu lucrez la Comitetul Olimpic, ca sa stiu cati bani s-au dat ca sa nu le lipseasca nimic fetelor de la lot, nu lucrez in federatie ca sa stiu exact problemele lotului, cu antrenorii, cu sportivele, samd, nu lucrez ca antrenor ca sa observ indeaproape ce Dumnezeu le lipseste copiilor astazi'', afirma Raducan.
Andreea Raducan a mai spus ca nu stie ce simte un sportiv intr-un astfel de moment: ''Nu am fost in situatia de a nu ma califica la JO ca sa povestesc ce sentiment te incearca. Banuiesc ca-ti vine sa iei concursul de la capat de-o 100 de ori pana iti iese totul cum trebuie si ajungi la punctajul de care ai nevoie, ca sa concurezi la JO. Din pacate, regula asta nu exista. Ai o sansa, daca ai ratat-o, mai poti incerca peste patru ani''.
Fosta gimnasta vorbeste si despre gimnastica din vremea ei si despre gimnastica de azi: ''Nu am citit tot ce s-a scris despre gimnastica in ultimele doua zile, am aflat insa ca s-a vorbit destul de mult despre bani. Nu ma intelegeti gresit, nu cred ca sportivii de astazi trebuie sa practice sportul asa cum am inceput eu: in maieu si chiloti pentru ca nu aveam costume de gimnastica si cu un cal la sarituri care avea gauri in el, fusese la vremea lui un cal cu manere de la baieti''.
Raducan subliniaza ca ''in situatia in care suntem, cu toti banii adunati si nu ne rezolvam problema cu adevarat'', oferind cateva solutii pentru redresarea situatiei: ''Sportul in scoala! Parinti care isi incurajeaza si isi sustin copiii sa practice sport! Mediul privat mult mai activ in fenomenul sportiv! Mass media care acorda atentie si tinerei generatii! Antrenori care-si fac meseria cu responsabilitate!''
''Imi aduc aminte cu placere de doamna Veronica Ionascu, prima mea antrenoare de la Barlad, un om care si-a iubit meseria si dupa ani, intr-un moment de sinceritate, mi-a marturisit ca dumneaei a invatat gimnastica in sala, odata cu noi. Nu avea acces la informatiile pe care le avem astazi, citea din carti si posta in sala, pe pereti, elemente kinograma pentru a le vedea/invata si noi. N-am plecat de la club catre lot facand Tzukahare, dar aveam o baza solida si corecta pe care s-a putut construi. Felicitari doamna Ionascu, si dumneavoastra, si d-nei Alice Gheorghiu'', a mai scris Andreea Raducan.
Cvintupla campioana mondiala se teme ca situatia gimnasticii romanesti s-ar putea deteriora si mai mult: ''Nu-mi da pace gandul ca am putea avea soarta Ucrainei. Nu cred ca exista iubitor al acestui sport care sa nu-si aduca aminte de Lilia Podkopaeva sau Viktoria Karpenko. O tara care a dat gimnaste de exceptie si care acum aproape ca nu mai exista pe harta gimnasticii mondiale''.
''Mi-as fi dorit ca in perioada asta sa vorbim mai mult despre momentul istoric pentru gimnastica mondiala. Se implinesc 40 de ani de la prima nota de 10, obtinuta de-o romanca, Nadia! Nu mi-am dorit ca aceasta sarbatoare sa se confunde cu situatia actuala a echipei noastre'', a continuat fosta gimnasta.
Andreea Raducan crede ca nu trebuie sa cautam vinovati pentru situatia din gimnastica, ci sa facem un efort comun, deoarece in situatia gimnasticii poate ajunge in curand orice alt sport din tara noastra.
''Asadar, nu cautam vinovati, este nevoie de un efort comun. Si va invit sa va alaturati oricarei initiative care-si propune sa aduca sportul romanesc unde ii este locul. Nu este cineva care sa nu poata face nimic! Astazi vorbim despre gimnastica, dar in curand, situatia se poate transfera la fiecare sport, daca nu vom beneficia de sustinere si implicare din partea celor care au puterea de a pune 'punctul pe i''', a subliniat Raducan.
''Eu imi voi face in continuare datoria de a promova si de a sustine sportul si sportivii, cu aceeasi pasiune cu care am lucrat si pana acum si o sunt sigura ca-mi voi recapata entuziasmul cand le voi vedea pe cele mici concurand la cupa de gimnastica pe care o organizez de sase ani incoace. Abia astept! Nu ne lasam! Suntem talentati si capabili sa fim din nou la inaltime!'', a afirmat Andreea Raducan in finalul mesajului sau.
Sursa:
Etichete: romania, jocurile olimpice, gimnastică, larisa iordache, catalina ponor,
Dată publicare:
20-04-2016 10:50