Cele 4 mari cauze ale esecului gimnasticii romanesti. Octavian Bellu: "Trebuia sa se intample ceva socant ca sa fie salvata"

×
Codul embed a fost copiat

"Trebuie sa se intample ceva socant pentru ca gimnastica noastra sa fie salvata". O spune cu toata sinceritatea Octavian Bellu, cel mai titrat dintre antrenorii lotului feminin.

Ratarea calificarii la Jocurile Olimpice pentru prima data in ultimii 48 de ani scoate la iveala probleme grave ale sistemului. Si nu numai. Antrenorii au plecat din tara, copiii nu mai vor sa practice acest sport dur, plin de privatiuni si fara mari beneficii financiare, iar salile de club sunt dotate cu aparate vechi de zeci de ani. In plus, natatalitatea in Romania a scazut dramatic. Fata de acum 40 de ani, avem cu 350 de mii de copii mai putin.

Esecul echipei de gimnastica are cauze multiple si era previzibil, o spune chiar omul care a stat in spatele celor mai multe medalii obtinute de Romania la Olimpiada. Aria de selectie a scazut insa de la an la an, iar noile generatii au o alta mentalitate, fata de cele obisnuite cu sacrificiul si durerea.

Octavian Bellu: "Chiar aceasta generatie nu se poate plange. Sala e foarte buna de pregatire si la Izvorani si la Bucuresti. Aparatura noua, echipament, au avut toate conditiile. Dar nu poti sa vii cu lumini extraordinare, cu o regie, cu o costumatie extraordinara la opera si o soprana care n-are voce."
Reporter: "Ce facem daca fetele de azi nu mai vor sa se supuna?"
Octavian Bellu: "Nu mai vor, sa nu faca! Aliniezi un grup de copii si jumatate, sau 90% din acesti copii spun ca au dureri. Din acel moment, orice proiect ai, orice plan ai, trebuie sa renunti la el pentru ca nimeni nu vrea sa forteze."

Schimbarea de atitudine a sportivelor este confirmata si de Nadia Comaneci, zeita de la Montreal.

Citește și
Nadia Comaneci
40 de ani de la ZECELE obtinut de Nadia Comaneci la Jocurile Olimpice din 1976. FOTO
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Nadia Comaneci: "Pe vremea mea, noi eram putin mai motivate. Aveam o echipa care avea o constanta continua. Noi nu eram obisnuiti sa vedem ratari la concursuri importante."

Importanta este si relatia cu antrenorii, care trebuie sa se adapteze la comportamentul copiilor nascuti si crescuti in era tehnologiei.

Octavian Bellu: "Se informeaza, citesc imediat pe internet, pe Facebook, pe Twitter. Nu mai putem sa spunem ca sunt acei copii izolati care le arati cu degetul spre paralele sau spre barna, se suie si lucreaza ca niste roboti. Trebuie si relatia intre sportiv si antrenor sa capete alte dimensiuni."

Decisiv este si ca din ce in ce mai putini copii vor sa faca gimnastica in Romania.

Nadia Comaneci: "Aproximativ 4 milioane de copii fac gimnastica in SUA, in comparatie cu, sa spun, 300-400 de copii. Nu stiu daca avem asa de multi in momentul de fata."

Problema numarului scazut de copii este profunda. Datele oficiale arata ca in 1976, cand Nadia lua 10 la Montreal, in Romania erau peste 500 de mii de copii de 13-14 ani. In 1992, cand Romania a castigat 18 medalii la Olimpiada de la Barcelona, erau 300 de mii, iar astazi au aceasta varsta in jur de 130 de mii.

Octavian Bellu: "Ai nevoie de copii supusi? Nu. Copilul supus, cand a plecat antrenorul de el, nu mai stie ce sa faca. Deci copii care sa si gandeasca."

Nadia Comaneci: "Este important ca parintii sa stie ca sportul este foarte important pentru copii. Miscarea. Copiii trebuie sa faca orice sport.  Nu va muri gimnastica in Romania, pentru ca noi suntem un popor ambitios si nu ne lasam cazuti in acest moment."

Octavian Bellu spune ca Ministerul Tineretului si Sportului, precum si cel al Educatiei, ar trebui sa investeasca masiv in sportul din scoli si de la cluburi, pentru ca diferentele fata de salile de la lotul national sunt uriase. Iar daca sportivii nu sunt corect formati, le va fi imposibil sa obtina performante la lot.

Octavian Bellu: "Daca nu se intampla lucruri socante dupa acest soc, vom intra in acelasi dolce far niente, care a fost alimentat de niste rezultate obtinute de niste copii exceptionali."

Schimbare ar trebui sa inceapa de maine, daca vrem sa avem sanse de calificare la urmatoarele jocuri olimpice, de peste 4 ani. La lot nu se vor mai intoarce, insa, si antrenorii care au facut istorie: Octavian Bellu si Mariana Bitang.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Prima reactie a Nadiei dupa ce Romania a ratat calificarea la JO, chiar la 40 de ani de la zecele ei de la Montreal
Prima reactie a Nadiei dupa ce Romania a ratat calificarea la JO, chiar la 40 de ani de la zecele ei de la Montreal

Nadia Comaneci crede ca trebuie sa o luam de la zero si sa nu ne plangem de mila dupa ratarea calificarii la Jocurile Olimpice de la Rio de catre echipa nationala de gimnastica feminina.

40 de ani de la ZECELE obtinut de Nadia Comaneci la Jocurile Olimpice din 1976. FOTO
40 de ani de la ZECELE obtinut de Nadia Comaneci la Jocurile Olimpice din 1976. FOTO

Anul acesta se implinesc 40 de ani de la Jocurile Olimpice din 1976, cand Nadia Comaneci a primit prima nota de 10 din istoria gimnasticii.

Echipa feminina de gimnastica a Romaniei rateaza Jocurile Olimpice de la Rio, dupa 48 de ani.
Echipa feminina de gimnastica a Romaniei rateaza Jocurile Olimpice de la Rio, dupa 48 de ani. "Este o catastrofa"

Fostul antrenor al echipei feminine de gimnastica a Romaniei, Octavian Bellu, a declarat ca se astepta ca gimnastele sa rateze calificarea la Jocurile Olimpice si spune ca regreta ca s-a implicat timp de 4 luni in pregatirea lotului.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.