Primul campionat sportiv pentru comunitatea LGBT, ținut la București
România bifează pe o listă a toleranţei primul campionat sportiv ţinut la Bucureşti pentru persoane cu alte orientări sexuale.
Șase echipe de fotbal, în care joacă transsexuali, lesbiene, bisexuali şi homosexuali, au încercat să trimită, sâmbătă, din teren un mesaj al egalităţii de şanse. Peste câteva luni, un grup de atleţi va pleca la Paris ca să ia parte la Jocurile Olimpice, dedicate minorităţilor sexuale.
A fost fluierul de start, în primul campionat de fotbal destinat celor care formează un cuplu cu persoane de acelaşi sex sau au trecut printr-o schimbare de gen.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Roxana Vatrici: „Am venit să alerg, să mă simt bine şi să joc fotbal.”
Reporter: „Ce înseamnă de fapt, dincolo de fotbal, o asemenea adunare?”
Roxana Vatrici: „E foarte important, chiar suntem oameni obişnuiţi. Nu e nicio diferenţă între noi şi ceilalţi.”
Mexi: „Că e sport, că e orice, înainte de toate suntem oameni!”
Reporter: „Au fost situaţii recente când te-ai simţit discriminată?”
Mexi: „Nu, şi chiar dacă au fost una-două, nu le-am băgat în seamă.”
În România, au atras atenţia unele incidente discriminatorii: acum 20 ani, o handbalistă româncă a fost condamnată pentru lesbianism, şi acum opt ani, Gigi Becali a fost avertizat pentru afirmaţii homofobe. Recent, un film cu tematica homosexuală a declanşat un conflict deschis la Bucureşti. Dar şi în Olanda, episoade recente au demontat ideea unei toleranţe absolute.
Tamara Tien: „La noi sunt legalizate căsătoriile între homosexuali, dar asemenea lucruri încă se întâmplă. După o ieşire în oraş, mai mulţi au fost atacaţi de tineri musulmani, pentru că nu erau de acord cu stilul lor de viaţă. ”
2018 este anul în care, în premieră, 8 sportivi amatori din Romania - un tânăr şi 7 fete -, toţi cu orientare homosexuală, vor participa la Gay Games, echivalentul Jocurilor Olimpice pentru comunitatea LGBT. De data aceasta, are loc la Paris, în august. Vor fi peste 15.000 de concurenţi, la 36 de categorii sportive.
Andrei Ion, participant Gay Games: „Particip la 10 şi 5 km, la atletism. Am găsit o sponsorizare care vor să se implice în comunitatea LGBT şi să lupte împotriva homofobiei.”
Homofobia, dar şi toleranţa, pornesc deseori din familie. Andrei i-a spus bunicii lui că e gay, înainte să o declară public.
Andrei Ion: „M-a întrebat: „Auzi, Andrei, tu trăieşti cu bărbaţi?” Şi i-am zis: „da!”
Reporter: „Și bunica ce-a zis?”
Andrei Ion: „E, nu eşti nici primul, nici ultimul!”