Câţiva credincioşi au întrerupt un alt film proiectat la Muzeul Ţăranului Român. Poliţia a intervenit şi i-a scos din sală
Câţiva credincioşi au întrerupt un alt film proiectat la Muzeul Ţăranului Român, la fel că duminica trecută. De această dată protestatarii nu au mai dat buzna cu icoane, ci au pus manele şi i-au deranjat pe spectatori.
Poliţia a intervenit şi i-a scos din sală. Trei protestatari de săptămâna trecută au fost amendaţi cu câte 500 de lei.
Jandarmii au asigurat paza la o conferinţă a Asociaţiei ACCEPT, care a vorbit despre discriminările la care sunt supuşi frecvent membrii comunităţii gay.
Credincioşii au intrat din nou în cinematograful din Muzeul Ţăranului Român, unde se difuza filmul românesc "Soldaţii. Poveste din ferentari" ,despre dragostea dintre un antropolog şi un fost puşcăriaş. Aceştia au pus manele, apoi i-au deranjat cu lumini pe spectatori.
Filmul a fost întrerupt. Iar nemulţumiţii scoşi afară de poliţişti.
Şi în faţa muzeului au protestat câţiva credincioşi îmbrăcaţi în haine populare care s-au arătat nemulţumiţi că în Muzeul Ţăranului Român, un loc considerat de ei sacru, se difuzează un film gay.
Asociaţia ACCEPT şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării au condamnat acest tip de atitudine. Wekend-ul tracut a avut loc un alt incident. Câţiva credincioşi au întrerupt atunci proiecţia filmului "120 de bătăi pe minut", câştigător al marelui Premiu la Cannes.
Creştini cu icoane au intrat duminică în Muzeu şi au oprit difuzarea filmului, care prezintă relaţia dintre doi bărbaţi, în Parisul anilor 1990. 3 protestatari au fost amendaţi cu câte 500 de lei fiecare.
Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării: "Condam public cele întâmplate la MTR, putem să avem opinii publice, dar astfel încât să se respecte libertatea de exprimare."
În 2013 a avut loc un scandal similar în timpul unui film cu tematica gay. Atunci, însă, protestatarii nu au fost sancţionaţi de autorităţile romane, iar cazul este judecat acum la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Reprezentanţii Asociaţiei Accept vor să oranizeze întâlniri la care să invite magistraţi, medici ori profesori, cărora să le vorbească despre actele de discriminare din România. Membri asociaţiei spun că, din nefericire, astfel de incidente au loc şi în instituţii publice, iar cei care discriminează sunt angajaţi ai statului.
Florin Buhuceanu, preşedintele Asociaţiei ACCEPT: "Până acum nu există semne clare că autorităţile să facă ceva. Aşteptăm o escaladare în următorii ani."
Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care solicită Comisiei Europene să ceară statelor membre să respecte drepturile persoanelor LGBT.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, gay, minoritati, Muzeul Taranului Roman,
Dată publicare:
08-02-2018 13:36