Scandal la Soci. 2 milioane de oameni cer investigarea rusoaicei de 17 ani, premiata cu aur la patinaj


Ultimul update: Marti 25 Februarie 2014 07:04
Data publicarii: Sambata 22 Februarie 2014 11:26
Categorie: Stiri Sport
patinaj

Sud-coreenii sunt furiosi dupa ce rusoaica de 17 ani, Adelina Sotnikova, a castigat aurul la patinaj artistic in defavoarea asiaticei Yuna Kim, denumita "regina ghetii".

Dupa o prestatie fara cusur, nimic nu parea sa stea in fata aurului pentru sportiva sud coreeana - Yuna Kim. Cu toate acestea, sistemul controversat si opac de punctare din patinaj a facut ca Yuna sa piarda joi aurul la o diferenta de 5,48 in favoarea rusoaicei Adeline Sotnikova, relateaza The Guardian.

Asiaticii cred ca medalia obtinuta de Sotnikova, prima medalie de aur olimpica, la patinaj feminin, luata de rusi, este castigata pe nedrept.

Vineri peste 1,8 milioane de oameni au semnat o petitie prin care se cere "investigarea deciziei socante de a acorda aurul Adelinei Sotnikova". Numarul mare de coreeni furiosi care si-au dorit sa semneze petitia online a dus la prabusirea temporara a site-ului www.change.org.

Publicatia coreeana Dong-a Ilbo a scris ca lui Yuna i s-a refuzat sansa de a se alatura sportivelor Katarina Witt si Sonja Henie, singurele care au castigat de doua ori consecutiv aur olimpic la patinaj. Publicatia da vina pe juriul partizan in care a fost inclus si Vladimir Putin, sustine The Guardian.

"De ce ne-ati mai invitat daca totul nu a fost decat o intalnire pentru micile sporturi ale lui Putin" a intrebat pe Twitter un comentator coreean. In timp ce patinatoarea Katarina Witt care a comentat intrecerea pentru un post TV din Germania a sustinut "sunt uimita de acest rezultat, nu inteleg modul de punctare".

De la Jocurile Olimpice din Salt Lake City, s-a abandonat modalitatea de notare a sportivilor cu note de pana la 6.0 in favoarea unui sistem care presupune adunarea de puncte in functie de elementele tehnice sau artistice executate.

Astfel, cei care o apara pe Adelina Sotnikova isi motiveaza alegerea sustinand ca programul rusoaicei a fost mai valoros din punct de vedere tehnic, desi Kim a fost mai gratioasa.

Sursa: Guardian

Sportiva din Ucraina, retrasa de la Soci in semn de protest.
Lup filmat pe holul unui hotel din Soci, unde sunt cazati sportivi din SUA. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO