Raportul McLaren. WADA cere interzicerea Rusiei la Jocurile Olimpice si competitii internationale. Reactia Kremlinului
Investigatia comandata de Agentia Mondiala Antidoping (WADA) in cazul acuzatiilor de dopaj la adresa Rusiei a confirmat ca acestea sunt reale.
Rusia promite ca-i va suspenda pe toti oficialii numiti in raport
Rusia sustine ca-i va suspenda pe toti oficialii numiti in raportul McLaren. In acelasi timp Kremlinul a condamnat amestecul periculos al politicii in sport, relatreaza AFP.
#UPDATE Kremlin vows to suspend Russian officials named in doping report https://t.co/2OfcZXmqPE
— AFP news agency (@AFP) 18 iulie 2016
Agentia Mondiala Anti-Doping cere ca Rusia sa fie interzisa la toate competitiile internationale, inclusiv Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro
In urma acestui raport, WADA a cerut excluderea Rusiei de la toate evenimentele sportive internationale, inclusiv de la Jocurile Olimpice de la Rio. "Raportul McLaren a scos in evidenta abuzul de putere al Rusiei, cel mai premeditat si socant vazut vreodata in istoria sportului. Utilizarea dopajului in 30 de sporturi arata ca nu poate exista prezumtie de nevinovatie", a declarat Ben Nighols, purtator de cuvant al WADA.
Sporturile la care probele rusilor au fost schimbate, potrivit raportului sunt urmatoarele: Atletism, 139 cazuri de teste trucate;Haltere, 117;Sporturi neincluse in programul JO, 37;Sporturi paralimpice, 35;Lupte, 28;Canoe, 27;Ciclism, 26;Patinaj, 24;Natatie, 18;Hochei pe gheata, 14;Schi, 13;Fotbal, 11;Canotaj, 11;Biatlon, 10;Bob, 8;Judo, 8;Volei, 8;Box, 7;Handbal,7;Taekwondo, 6;Scrima, 4;Triatlon, 4;Pentatlon modern, 3;Tir, 3;Volei pe plaja, 2;Curling, 2;Baschet, 1;Yachting, 1;Snowboard, 1;Tenis de masa, 1;Polo, 1.
Report: Russia operated a state-sponsored doping program while it hosted the 2014 Sochi Winter Games https://t.co/TOho53KTT5
— CNN (@CNN) 18 iulie 2016
Rusia a avut un program oficial de dopare a atletilor, potrivit raportului McLaren. Ce rol au jucat serviciile secrete
Comisia condusa de expertul canadian in dreptul sportiv Richard McLaren (foto jos) a stabilit ca autoritatile ruse au pus la cale pentru Jocurile Olimpice de la Soci un sistem de falsificare a rezultatelor testelor anti-doping. Practic, toate informatiile dezvaluite de New York Times si bazate pe marturiile lui Grigori Rodcenkov, seful laboratorului care s-a ocupat cu testarea sportivilor de la Soci, s-au dovedit adevarate.
New York Times a acuzat Moscova ca a desfasurat o operatiune ampla si complexa de dopaj si ca cel putin 15 medaliati la acea editie a Jocurilor Olimpice de iarna ar fi folosit substante interzise. Publicatia americana a folosit declaratiile lui Grigori Rodcenkov, care a afirmat ca a pregatit intr-un centru secret peste 100 de probe false de urina pentru atletii rusi, care sa le permita acestora sa treaca testele doping.
Rodcenkov (foto jos) sustine ca echipa sa a lucrat mai bine de un deceniu la pregatirea acestui mecanism de falsificare a testelor, care a permis Rusiei sa obtina un numar record de medalii olimpice la Soci, depasind clar Statele Unite – 33, dintre care 13 de aur, fata de 28 (9 de aur) ale americanilor. Seful laboratorului spune ca a primit de la Ministerul Sporturilor un tabel cu atletii pe care trebuia sa-i ajute sa treaca testele doping. Kremlinul a negat toate acuzatiile, spunand ca sunt „absolut neintemeiate”.
„Laboratorul de la Soci a operat o metoda unica de schimbare a probelor pentru a le permite atletilor rusi dopati sa participe la Jocuri”, se arata in raportul McLaren. „Ministerul Sporturilor a condus, controlat si coordonat manipularea rezultatelor si schimbarea probelor, cu participarea si asistenta FSB, CSP (Centrul de pregatire a sportivilor) si a laboratoarelor din Moscova si Soci”.
FSB, serviciul secret rus, s-ar fi implicat in deschiderea fiolelor cu probe de urina astfel incat acestea sa para neatinse. Agentul Evgenii Blohin ar fi primit misiunea de a transporta si substitui probele, el fiind infiltrat sub o identitate falsa, de inginer de instalatii insarcinat cu reparatiile curente. El aducea si urina curata, stocata intr-un sediu FSB. Probele erau inlocuite noaptea, printr-o gaura facuta in perete.
Comisia a audiat mai multi martori, in frunte cu Rodcenkov, si a stabilit ca acestia nu au avut de ales, programul de doping fiind controlat de stat. De asemenea, programul nu s-a limitat la JO de la Soci, ci a ar fi inceput inca din 2011. Ceea ce ar implica ca si performantele atletilor rusi la JO de la Londra din 2012 ar fi fost afectate de substante interzise.
In conferinta de presa care a avut loc dupa prezentarea raportului, McLaren a spus ca dopajul a fost folosit „in marea majoritate a sporturilor”. WADA nu poate aplica sanctiuni, dar poate recomanda aplicarea acestora de catre forurile sportive internationale. In noiembrie 2015, o astfel de recomandare a dus la suspendarea atletilor rusi de catre IAAF.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, ancheta, soci, dopaj, fsb, comisie, jo, atlet,
Dată publicare:
18-07-2016 16:40