Romania, suspendata un an din toate competitiile internationale la kaiac-canoe. Scandalul de dopaj ne scoate din JO de la Rio

16-07-2016 15:01


campioni romani la kaiac-canoe

Federatia Romana de Kaiac-Canoe (FRKC) a fost suspendata de Federatia Internationala pe o perioada de un an din competitii, din cauza numeroaselor cazuri de dopaj, si va rata astfel participarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro (5-21 august).

Federatia Internationala de Canoe (ICF) a anuntat, sambata, pe site-ul oficial, ca a suspendat cu efect imediat pentru un an din toate competitiile, inclusiv Jocurile Olimpice, echipa Romaniei din cauza dopajului sistematic, potrivit news.ro.

Decizia a fost luata in sedinta Comitetului Executiv al ICF de miercuri, de la Cracovia (Polonia).

Conform comunicatului ICF, dovezile arata ca exista un dopaj sistematic in echipa Romaniei, dupa ce 11 sportivi au fost depistati pozitiv cu meldonium la controalele efectuate in afara competitiilor incepand cu luna aprilie.

ICF precizeaza ca deciziile privind sanctiunile individuale ale sportivilor vor fi luate de Agentia Nationala Anti-Doping (ANAD).
Presedintele Federatiei Internationale de Canoe, Jose Perurena, s-a declarat dezamagit de faptul ca s-a ajuns in acest punct: "Acesta este un mesaj clar ca ICF are o atitudine de toleranta zero in privinta trisorilor si ca vom face tot ce depinde de noi pentru a-i elimina. Sunt dezamagit ca am ajuns in acest punct, dar sunt sigur ca actiunile noastre rapide vor fi un factor de descurajare a dopajului".

In ultimele luni s-au inregistrat mai multe cazuri de dopaj in randurile sportivilor romani, majoritatea cu meldonium. La kaiac-canoe s-au inregistrat urmatoarele cazuri de dopaj: Liviu Dumitrescu, Leonid Carp, Stefan Strat (canoe), Elena Meroniac, Petrus Gavrila, Traian Neagu, Catalin Turceag, Daniel Burciu, Ionut Mitrea si Constantin Mironescu (kaiac).
Intre timp, Agentia Nationala Anti-Doping le-a ridicat suspendarea sportivilor Leonid Carp si Stefan Strat.

La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro urmau sa participe sase romani in probele de kaiac-canoe. Acestia erau urmatorii: Valentin Cameneschi, Aurelian Madalin Ciocan, Cosmin Lulciuc, Razvan Oltean – (kaiac 4 - 1.000 m), Iuliana Andreea Taran, Irina Lauric (kaiac 2 - 500 m).
 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO