New York Times: SUA au deschis dosar penal in cazul programului national de dopaj in care sunt implicati atletii rusi

18-05-2016 09:40

Vitaly Mutko - agerpres

Departamentul de Justitie din Statele Unite a deschis un dosar penal in cazul programului national de dopaj in care ar fi fost inclusi atleti rusi de top, relateaza New York Times, citand surse oficiale.

Procurorul general al SUA, prin biroul din Brooklyn, investigheaza sportivi, antrenori, autoritati antidopaj si oficiali guvernamentali din Rusia in acest dosar. Acuzatiile urmarite de procurorii americani: conspiratie si frauda, relateaza sursa citata.

"Zeci de sportivi dopati vor fi privati de JO de la Rio", a afirmat presedintele CIO, Thomas Bach

"Zeci de sportivi dopati vor fi impiedicati sa participe la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro" din aceasta vara, a declarat, miercuri, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), Thomas Bach, pentru cotidianul francez Le Monde, punand presiune in special pe atletismul din Rusia, informeaza AFP.

Pentru a justifica aceste viitoare interdictii, Bach a facut referire la esantioanele recoltate la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008) si Londra (2012), care au dat nastere la noi analize, "conform metodelor stiintifice cele mai recente". Intr-un comunicat dat publicitatii marti, CIO a precizat ca 454 de esantioane de la Beijing au dus la 31 de controale pozitive la sportivi din 12 tari si la sase discipline.

Marti, CIO a precizat ca aceleasi analize au fost efectuate pe 250 de esantioane la JO de la Londra, ale caror "rezultate vor fi publicate in curand, obiectivul fiind acela de a impiedica trisorii sa vina la JO de la Rio de Janeiro", se arata intr-un comunicat.

Referitor la recentele dezvaluiri ale lui Grigori Rodcenkov, fost presedinte al laboratorului antidoping rus, ajuns in Statele Unite, conform caruia zeci de sportivi rusi, dintre care 15 medaliati olimpici, au profitat de un sistem de dopaj organizat si supervizat de Moscova si serviciile sale secrete la JO de la Soci, in 2014, Thomas Bach a vorbit miercuri in Le Monde despre "marturii foarte detaliate si in consecinta foarte ingrijoratoare".

"Daca ancheta (ceruta de Agentia Mondiala Antidopaj, AMA) ar urma sa confirme veridicitatea acestor afirmatii, atunci am putea asista la o noua dimensiune socanta a dopajului, combinata cu un grad de criminalitate fara precedent", a precizat presedintele forului olimpic international.
 

Sursa: New York Times


VIDEO PROTVPLUS.RO