Decizie dură în Italia: Fotbaliștii nevaccținați anti-COVID nu vor mai putea să evolueze în acest sezon

Ultima actualizare: 30-12-2021 20:07
fotbalisti, italia
Getty

Ministerul italian al Sănătății a precizat că sportivii care refuză vaccinul COVID-19 "nu vor avea voie să joace" din nou în acest sezon, potrivit Football Italia.

Un nou decret guvernamental a fost finalizat joi și intră în vigoare de la 2 ianuarie, ca reacție la ultimul val de cazuri de COVID, pe măsură ce varianta Omicron a luat amploare și în Peninsulă.

Capacitatea stadioanelor a fost deja redusă de la 75% la 50%, spectatorii fiind obligați să poarte măști în orice moment și numai cei care sunt vaccinați sau trecuţi recent prin boală.

De asemenea, în vestiarele echipelor de fotbal pot intra doar deţinătorii de „Super Green Pass”, care certifică vaccinarea sau trecerea prin boală. Varianta testării COVID-19 nu mai este permisă.

Acest lucru înseamnă că dacă există jucători care sunt încă nevaccinați, aceștia nu vor putea juca.

Sportivii care sunt anti-vaccinare nu vor mai putea juca în acest sezon. Pandemia este o situație foarte dinamică și nu ne putem permite să irosim toate sacrificiile făcute în ultimii doi ani.
Prin acest decret am făcut o delimitare clară între cei care se vaccinează și cei care decid să nu o facă. Să nu uităm că opt din zece paturi de Terapie Intensivă sunt ocupate de cei nevaccinați”
, a declarat subsecretarul pentru Sănătate Andrea Costa pentru Radio Punto Nuovo.

La ora actuală, în Serie A sunt foarte puțini jucător care nu sunt vaccinați, deoarece în octombrie 98% dintre jucători și-au făcut vaccinul.

Cu toate acestea, având în vedere că urmează Liga Campionilor, Europa League și Liga Conferințelor Europa, precum și play-off-ul Cupei Mondiale din martie, nu este clar cum se va impune această decizie pentru jucătorii nevaccinați din echipele adverse.

Ar putea duce totuși la un incident diplomatic, mai ales că rata de vaccinare în alte ligi este semnificativ mai mică decât în Serie A.

"Sperăm că și pe stadioane poate exista un mai mare simț al responsabilității personale, deoarece am văzut recent prea mulți fani care nu purtau măști. Avem nevoie ca toată lumea să facă acest sacrificiu împreună. Alte țări au adoptat o poziție mai severă, închizându-și stadioanele, dar noi credem că reducerea la 50% a capacității va fi suficientă, atât timp cât regulile sunt respectate”, a mai spus Andrea Costa.

Super Green Pass înseamnă că furnizarea unui test negativ cu 48 de ore înainte de eveniment nu va mai fi suficientă pentru a obține intrarea.

Acest lucru este valabil pentru fani, jucători și membri ai personalului.

Decretul ar trebui să afecteze, de asemenea, protocolul pentru echipe de acum înainte, deoarece perioada de autoizolare după un test pozitiv a fost redusă la cinci zile dacă ești vaccinat.

Autoizolarea rămâne de 10 zile în cazul celor nevaccinați.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO