UEFA le ameninta pe Anglia si Rusia: ambele echipe risca sa fie excluse din competitie daca fanii lor mai au derapaje

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE Dupa violentele de la Marseille, UEFA a amenintat cele doua echipa cu descalificarea de la Euro 2016 in caz de recidiva, scrie L'Equipe.

"Cerem federatiilor engleza si rusa sa faca apel la suporterii lor sa se comporte in mod responsabil si respectuos", a indicat comitetul executiv al UEFA intr-un comunicat. Aceasta amenintare cu excluderea este independenta de procedura disciplinara deschisa duminica de UEFA, vizand federatia rusa de fotbal, in urma usoarelor incidente produse de fanii sai dupa fluierul final al meciului de pe stadionul Velodrome.

Referitor la violentele izbucnite in zona Vechiului Port din Marsilia inaintea meciului, comitetul executiv al UEFA estimeaza ca acest "comportament inacceptabil al asa-zisilor suporteri ai Angliei si Rusiei nu-si are locul in fotbal". Altfel, UEFA tine "sa-si exprime public sustinerea pentru activitatea si eforturile autoritatilor franceze si fortelor de ordine pentru a asigura buna desfasurare si securitatea turneului in climatul actual", aluzie la amenintarea terorista.

FIFA considera ca violentele din Franta au fost provocate de "scandalagii idioti" care nu au legatura cu fanii adevarati

FIFA condamna violentele de sambata de la Marsilia, forul precizand, intr-un comunicat, ca incidentele au fost provocate de "scandalagii idioti" care nu au nicio legatura cu fotbalul si cu fanii adevarati. Asociatia mondiala considera inacceptabile "asemenea scene rusinoase" legate de meciurile de fotbal.

"Milioane de oameni din intreaga lume participa la evenimente ca Euro-2016 sunt pentru a sarbatori fotbalul si a se bucura de meciuri, si asa trebuie sa fie mereu", se mai arata in comunicatul FIFA.

4 suporteri sunt in stare critica, dupa un razboi izbucnit pe strazile din Marsilia, intre vestitii huligani englezi si violentii suporteri ai Rusiei

Citește și
anglia - rusia - agerpres
ANGLIA - RUSIA 1-1. Haos pe stadion dupa ce rusii au egalat in ultimul minut. REZUMATUL VIDEO
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Inainte de meci, fanii rusi si englezi s-au cautat si pana la urma s-au gasit pe strazile inguste si in pietele Marsiliei. In loc sa-si sustina pasnic echipele, au distrus terasele si s-au batut cu tot ce le-a cazut in mana...scaune, sticle, chiar si o carja. Cele mai grave violente au fost in zona Portului Vechi.In disperare de cauza politia franceza a intervenit cu gaze lacrimogene si cu un tun de apa. In haosul creat un suporter a luat loc pe scaun si s-a asezat comod sa urmareasca bataile de strada. Un altul a desfacut un steag rusesc si si-a facut o poza.

Localnic: "Stateam aici si beam, cand au aparut vreo doua sute de rusi, iar englezii au inceput sa fuga. Politia a inceput sa dea cu gaz lacrimogen."

In urma vandalilor au ramas mormane de sticle. Mai grav este ca multi dintre ei au fost raniti, iar unii sunt in stare grava.In acest context atmosfera de pe stadion a fost una de risc maxim. Scandalos este ca in ciuda filtrelor de securitate rusii au reusit sa duca in tribune petarde si lansatoare de artificii, si au tras inspre tribunele englezilor.

Imediat dupa golul lui Berezutki, de la finalul partidei au patruns in zona in care se aflau britanicii si au sarnit panica. Poza unui tata care isi apara fiul a devenit virala pe Twitter. Grav este ca fortele de securitate de pe arena au parut depasite de situatie. Marturiile oamenilor care au asistat la violente sunt dramatice.

Suporter englez: "Imediat ce au dat gol, au invadat zona engleza a stadionului. Suporterii englezi au inceput sa fuga, dar nu aveau unde sa se ascunda."

UEFA a anuntat ca a deschis o procedura disciplinara impotriva Federatiei Ruse de Fotbal si ancheteaza evenimentele de la meciul Anglia - Rusia. In replica, autoritatile de la Moscova au declarat ca violentele nu au fost atata de mari. Presa rusa a anuntat chiar ca fanii englezi i-au provocat pe ai lor.

Ziarul Komsomolksaia Pravda a scris: "Suporterii englezi au inceput sa scandeze injuraturi despre Rusia, presedintele Vladimir Putin si Maria Sharapova, sustine jurnalistul britanic Simon Rowntree pe Twitter."

Numai ca presupusul jurnalist britanic nu exista. Contul de Twitter a fost sters, spun jurnalistii sportivi din Irlanda. Acestia anunta ca: "Rowntree "munceste" pentru un ziar fictiv care se numeste The Forest Echo, care si-a facut un nume din a scrie stiri false, de multe ori jignitoare despre fotbal."

Presa franceza a facut un bilant sumbru al violentelor . 35 de persoane au fost ranite, patru fiind in spital.

Dupa ce la Euro 2012 Rusia a fost lasata fara sase puncte, ca urmare a incidentelor din Polonia, Federatia Rusa risca sa fie depunctata din nou, anunta jurnalistii straini.

UEFA a anuntat ca a deschis o procedura disciplinara

UEFA a anuntat ca a deschis o procedura disciplinara impotriva Federatiei Ruse de Fotbal si ancheteaza evenimentele de la meciul Anglia - Rusia, noteaza BBC. Procedura disciplinara este deschisa pentru "probleme in tribune", "comportament rasist" si "aruncare de fumigene". Cazul va fi examinat marti, scrie news.ro. UEFA se ocupa doar de incidentele din tribune. Violentele din apropierea stadioanelor trebuie rezolvate de autoritatile tarii gazda.

Zece persoane au fost arestate la Marsilia, duminica, in urma violentelor care au avut loc inainte si dupa meciul dintre nationalele Angliei si Rusiei, din cadrul Campionatului European de fotbal. Cei zece suporteri arestati sunt englezi, rusi, francezi, un austriac si un german. Parchetul din Marsilia a precizat ca mai multi suporteri se vor prezenta in fata instantei luni si ca in cazul unor fani ancheta continua.

Reactia Rusiei

Ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, a declarat ca nu au existat incidente grave in stadionul Velodrome, sambata seara, el acuzand insa faptul ca nu a existat o "bariera" intre sustinatorii echipelor Rusiei si Angliei, si a precizat ca suporterii rusi care au intrat cu torte si petarde in arena vor fi pedepsiti, informeaza espn.co.uk.

"Nu au existat ciocniri... S-a exagerat, de fapt totul este in regula. Cand s-a terminat meciul, nu exista o bariera intre fani. Englezii erau suparati, bineinteles, dar situatia s-a calmat repede. Astfel de meciuri ar trebui organizate corespunzator. Este necesar ca fanii sa fie separati", a spus Mutko.

Ministrul a precizat, pentru R-Sport, ca suporterii care au avut un comportament necorespunzator si au intrat in arena cu petarde si torte vor fi pedepsiti.

Si Aleksandr Sprigin, presedinte al asociatiei suporterilor rusi, a spus ca incidentele din stadion nu au fost atat de grave cat au parut.

"Pur si simplu suporterii englezi s-au ridicat si au plecat in fuga din sectorul in care se aflau. Nu au fost confruntari. Politistii erau acolo. Totul este in regula", a afirmat el.

Federatia rusa risca din nou sanctiuni, dupa ce in urma cu patru ani, la Euro-2012, in cazul sau s-a luat o decizie cu suspendare de retragere a sase puncte, ca urmare a incidentelor din Polonia, la Euro-2012.

Suporterii rusi i-au atacat pe fanii englezi, sambata seara, in incinta stadionului Velodrome din Marsilia, la finalul meciului Anglia - Rusia, scor 1-1, din grupa B a Campionatului European, relateaza Reuters.

Potrivit sursei citate, suporterii englezi au fost nevoiti sa se catere pe garduri pentru a scapa de fanii rusi.

Federatia rusa risca din nou sanctiuni, dupa ce in urma cu patru ani, la Euro-2012, in cazul sau s-a luat o decizie cu suspendare de retragere a sase puncte, ca urmare a incidentelor din Polonia, la Euro-2012.

Suporterul englez aflat in starea cea mai grava a fost lovit cu bare de metal in cap, scrie lepoint.fr. Pe retelele de socializare s-a scris ca un suporter englez ar fi fost impins si ucis la metroul din Marsilia, informatie dezmintita de autoritati, scrie news.ro.

Prefectura a precizat ca de la metro au fost evacuata o persoana, insa aceasta este de nationalitate franceza si in prezent este in spital.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a condamnat intr-un comunicat "comportamentul iresponsabil si deliberat al pseudo-suporterilor a caror singura motivatie este sa tulbure ordinea publica". El a mentionat ca un cetatean britanic a fost ranit grav.

Si UEFA a condamnat violentele, precizand ca oameni precum cei implicati in incidente "nu au ce cauta in fotbal".

Politistii au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe fani. Sase persoane au fost arestate.Suporterii rusi i-au atacat pe fanii englezi, sambata seara, in incinta stadionului Velodrome din Marsilia, la finalul meciului Anglia - Rusia, scor 1-1, din grupa B a Campionatului European, relateaza Reuters.

Zece persoane au fost arestate la Marsilia, duminica, in urma violentelor. Cei zece suporteri arestati sunt englezi, rusi, francezi, un austriac si un german.

Parchetul din Marsilia a precizat ca mai multi suporteri se vor prezenta in fata instantei luni si ca in cazul unor fani ancheta continua.

Incidente au avut loc si in afara stadionului Velodrome, unde fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene si un tun de apa pentru a-i desparti pe suporterii rusi si englezi care se bateau intre ei.

Violente intre suporteri la Nisa

Opt persoane au fost ranite la Nisa, in noaptea de sambata spre duminica, in violente care au izbucnit dupa terminarea meciului dintre Anglia si Rusia de la Marsilia, in incidente fiind implicati suporteri francezi si nord-irlandezi, relateaza ouest-france.fr.

Potrivit sursei citate, unul dintre raniti a suferit un traumatism cranian.

Incidentele au inceput in jurul orei locale 23.00, cand mai multi tineri localnici i-au provocat pe fanii nord-irlandezi aflati pe strada pietonala Saleya.

"Aproximativ 20 - 30 de tineri din Nisa au inceput sa arunce cu sticle in directia nord-irlandezilor, care au reactionat aruncand si ei cu sticle. Politia a intervenit si a separat cele doua grupuri", a declarat un politist nord-irlandez.

"Strada era plina de oameni. Erau suporteri nord-irlandezi si polonezi. Toata lumea canta, se simtea bine. Eram la masa si brusc am auzit zgomot de sticle sparte si urlete. Atunci ne-am ridicat de la masa si ne-am dus sa vedem ce se intampla. Toata lumea se batea acolo", a declarat pentru AFP Emeline Combi, o martora la incidente.

AFP noteaza ca la cafenelele din zona se aflau numerosi suporteri polonezi, dar acestia nu au participat la violente. Multi chiar se fotografiau alaturi de nord-irlandezi.

Duminica seara se disputa la Nisa meciul Polonia - Irlanda de Nord, din grupa C a Campionatului European, joc arbitrat de Ovidiu Hategan.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Soldatii cu mitraliere n-au stricat bucuria fotbalului la UEFA EURO 2016. Prin ce au trecut romanii prezenti la stadion
Soldatii cu mitraliere n-au stricat bucuria fotbalului la UEFA EURO 2016. Prin ce au trecut romanii prezenti la stadion

Soldatii cu mitraliere n-au stricat bucuria fotbalului la meciul de deschidere. Un elicopter a survolat stadionul chiar si in timpul meciului. Romanii si francezii au oferit imagini frumoase la Paris.

ANGLIA - RUSIA 1-1. Haos pe stadion dupa ce rusii au egalat in ultimul minut. REZUMATUL VIDEO
ANGLIA - RUSIA 1-1. Haos pe stadion dupa ce rusii au egalat in ultimul minut. REZUMATUL VIDEO

LIVE BLOG UEFA EURO 2016. ZIUA 2. Rezultatele de sambata: Albania - Elvetia 0-1 (grupa A), Tara Galilor - Slovacia 2-1 (grupa B,) si Anglia - Rusia 1-1 (grupa B).

Romanii si francezii au urmarit la Paris meciul istoric de deschidere a Campionatului European:
Romanii si francezii au urmarit la Paris meciul istoric de deschidere a Campionatului European: "Romania a fost chiar buna"

Parisul a devenit capitala europeana a fotbalului, iar orasul iubirii si al luminii a fost sub asediul suporterilor romani si francezi.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.