Ciocolata adorată de vestici nu este pe placul românilor. Ce spun maeștrii cofetari
Încercați ciocolata cu mai puțin zahăr și mai multă cacao și veți avea o revelație. Așa sună îndemnul maeștrilor care fac, în România, praline ca în Belgia, tablete fine și sculpturi complicate din ciocolată de calitate.
O bomboană pe zi, spun medicii, nu foarte dulce, nu îngrașă și nu dă dependență, însă oferă un moment de plăcere. Este drept, untul de cacao e tot mai scump, după un an dezastruos pentru plantațiile de arbori de cacao.
Un belgian și un pătrățel de ciocolată e o poveste de dragoste, trăită pasional, în România, de două decenii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Peter Mees, maestru cofetar: „Nu prea dulce. Pentru mine e important ca ciocolata să trezească papilele gustative. Când e prea mult zahăr, ele sunt anesteziate, nu simți aroma”.
Românii sunt îndrăgostiți de ciocolata dulce, cu mult zahăr, spre deoserbire de vestici, care apreciază mai mult gustul de cacao.
Vlad Niculescu, maestru cofetar: „După comunism n-am avut acces la o ciocolată de foarte bună calitate și am crezut că aceea e ciocolata adevărată, dar am început să călătorim. Cei pasionați se duc chiar și pe plantații de cacao pentru a observa tot procesul, și au înțeles că o ciocolată cât mai pură, cu cât mai puține ingrediente, naturală, e 'adevărul'”.
Ciocolata neagră rămâne, însă un produs de nișă aici.
Ciocolata e atât de importantă pentru specia umană, încât e cotată la bursă, însă anul trecut, prețurile au crescut cu 30%, iar tona de boabe de cacao a ajuns la 3.600 de dolari. Așa că, trebuie să-i înțelegem pe artizanii care lucrează cu mult unt de cacao și vând o pralină cu trei lei. Doar nu trebuie să mănânci o cutie întreagă. O bomboană sau două pe zi mențin și sănătatea, și silueta.
30% din calorii vin din zahărul alb. Odată înlocuit cu extract din planta stevia dulce, porția zilnică permisă de ciocolată crește ușor. Aceasta este, de fapt, o soluție și pentru diabetici.
Elena Pavel, cofetar: „Spre deosebire de ciocolata cu zahăr, cea cu îndulcitori nu produce dependență. Adică, ne putem limita la două-trei bucățele”.
După care putem insista cu o felie de cozonac cu coniac, garnisit cu ganaș. Aromele iernii iubesc ciocolata.
Alexandru Ștefan, maestru cofetar: „Este o creație nouă, un rulou cu scorțișoară. Are straturi succesive de ciocolată”.
Să nu uităm de viitorii consumatori de ciocolată, sosiți în grup la festivalul din capitală. Pentru ei sunt două variante permise ca să nu adoarmă după miezul nopții. Forma fluidă, cu densitate redusă ori ciocolata albă. În acest caz, sculpturile sunt atât de frumoase, încât au șanse să rămână intacte măcar până la începutul lunii decembrie.