Dulciuri mai scumpe de sărbători. Motivul pentru care prețul la cacao a explodat la Bursa din New York
De sărbători, am putea cumpăra ciocolată mai scumpă, după ce cacaua, ingredientul principal, a ajuns să aibă cel mai mare preț la bursă, din ultimii 40 de ani.
Vestea proastă vine din Africa de Vest și India, unde recoltele sunt slabe.
Peste 3.800 de dolari a ajuns să coste acum o tonă de cacao cu livrare în luna decembrie, cu 60% mai mult față de acum un an. Este cel mai înalt nivel din 1979 încoace, spun specialiștii.
Jeremy Naylor, analist IG Group Londra: „Cacaua este tranzacționată pe Bursa de la New York din anul 1925 și a avut parte de o creștere a cererii, dar și de o scădere a ofertei, din cauza deciziei Ghanei care a schimbat brusc piața”.
Luna trecută, Guvernul din Ghana, al doilea mare producător de cacao după Coasta de Fildeș, a luat o decizie fără precedent. A crescut prețurile la poarta fermelor pentru sezonul 2023/2024, pentru a susține agricultorii de cacao, foarte slab plătiți. Prețurile au crescut și pe fondul secetei din Africa de Vest și India.
Producția locală de ciocolată, în creștere
Cu alte cuvinte sunt șanse mari să se scumpească dulciurile chiar de sărbători.
Laura Hizo-Miloș, ciocolatier artizanal: „Se prea poate că vor crește și mai mult prețurile, pentru că materia primă reprezintă cam 50% din costul final al produsului, deci da, ne va afecta și pe noi, ca și consumatori. Undeva prețurile vor crește cu 30% estimativ. Noi, micii ciocolatieri, folosim ciocolată fair trade, ciocolată care dă înapoi fermierilor astfel încât să poată treacă peste problemele pe care le au. Se caută soluții, inclusiv cojile să fie folosite mai mult să avem cât mai puține pierderi”.
Ne plac dulciurile, iar asta se vede în cifre. Anul acesta am importat aproape 10 tone de boabe, la care se adaugă 324 de tone de pastă de cacao și peste 3.000 de tone de pudră de cacao, arată Institutul de Statistică.
La ciocolată, importurile se ridica deja la aproape 47 de mii de tone, în această vară, anul nu s-a încheiat, urmează sărbătorile, când e vârf de consum. Și producția locală de ciocolată e în creștere. În 2022, fabricile de la noi au făcut aproape 15.000 de tone de ciocolată și produse din ciocolată.