Traditia celor 40 de Mucenici. Superstitiile zilei de 9 martie, respectate cu sfintenie de romani

Ultima actualizare: 09-03-2016 08:53
Traditia celor 40 de Mucenici. Superstitiile zilei...
Superstitiile zilei de 9 martie, respectate cu de ...

9 Martie este o zi de mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi si greco-catolici. Sunt praznuiti cei 40 de Mucenici din Sevastia. Gospodinele au impletit deja colacii in forma de opt sau au pus mucenicii la fiert in zeama cu nuca si scortisoara.

Si pentru ca atmosfera sa fie de bucurie, mucenicii se stropesc cu multe paharele de vin sau tuica - 40 la numar, spune traditia.

In Bucovina, mucenicii se prepara sub forma unor colacei copti in cuptor, in forma de opt sau de om, glazurati cu miere de albine si miez de nuca. Tanti Ileana pastreaza cu sfintenie traditia celor 40 de sfintisori, iar reteta o stie ca pe o rugaciune.

Dupa ce lasa aluatul la dospit, femeia se apuca de impletit dupa datina locului.

Apoi, colaceii sunt bagati la cuptor pentru a se rumeni, iar la final sunt inmuiati in miere si tavaliti prin nuca.

Legat de aceasta sarbatoare, exista si superstitii.

"Daca ingheata in ziua de 40 de sfinti, ingheata 40 de zile in continuare si daca este frumos, inseamna ca se incalzeste", explica o doamna.

Dar cea mai cunoscuta este cea a obligatiei de a bea 40 de paharele de vin sau tuica.

In sud, colaceii sunt marunti si se fierb, in amintirea lacului in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Iar dupa cateva minute de asteptare, sunt numai buni de mancat.

Mucenicii pe care ii pregatesc gospodinele amintesc sacrificiul pentru credinta al celor 40 de ostasi crestini martirizati in Sevastia secolului al IV-lea. Se dau de pomana mucenici pentru sufletul mortilor si pentru belsugul viitoarelor recolte.

Se spune ca Mosii-Sfintii bat cu batele in pamant sa goneasca inghetul, sa vina caldura, dand drumul primaverii. Se spune ca daca ploua in ziua de Mucenici, sigur va ploua si de Pasti. Se crede ca in aceasta zi vin berzele aducatoare de noroc si de copii.

De asemenea, se spune ca daca tuna pe 9 martie, vara va fi roditoare, iar daca tuna inainte de aceasta zi, in Saptamana Alba, vara va fi seaca. Superstitia mai spune ca apa de ploaie cazuta acum, de Mosi, este buna pentru dureri de cap si pentru ochi.

Tot in aceasta zi, se mai spune ca cei care au livada sau vie, trebuie sa bea 40 de paharele cu vin sau tuica si sa verse cateva picaturi pe vie sau pomi pentru ca plantelor sa le mearga bine tot anul si roadele sa fie bogate. Cu timpul, s-a pierdut semnificatia benefica pentru vie sau livada, pastrandu-se doar superstitia celor 40 de pahare care, se spune, te fac rumen si sanatos tot anul. Astfel, in ziua de Mucenici, pe 9 martie, in locurile unde superstitia s-a pastrat si se practica, rar intalnesti un barbat treaz in aceasta zi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO