Cum am ajuns sa avem ziua de 29 februarie. 12.500 de romani isi sarbatoresc ziua de nastere in aceasta zi
De ce avem ani bisecti, care este regula dupa care acestia apar si din orgoliul carui conducator roman februarie are, o data la patru ani, 29 de zile? Anul acesta, potrivit unei traditii stravechi, femeile ii pot cere in casatorie pe barbati.
Anul bisect, cel in care luna februarie are 29 de zile, a aparut din cauza desincronizarii Calendarului Gregorian cu miscarea de rotatie a Pamantului.
Pentru ca Globul sa realizeze o rotatie completa in jurul Soarelui are nevoie de exact 365,2422 zile. Calendarul folosit de noi are, insa, 365 de zile. De aceea sunt adaugati anii bisecti si uneori secundele intercalate sau secundele bisecte. Astfel, ceasurile noastre sunt in perfecta corelatie cu timpul real.
Cine se naste pe 29 februarie, asadar intr-un an bisect, isi poate serba ziua de nastere o data la patru ani. Isi sarbatoresc aniversarea 12.500 de romani.
Cea mai varstnica doamna se afla la a 27-a aniversare. A trecut prin doua razboaie mondiale si astazi a implinit de fapt 108 ani. Spune ca secretul este sa ai masura in toate.
In urma cu 82 de ani sotul i-a plecat pe front si a lasat-o acasa cu un baiat de cateva luni. S-a mai intors o data in permisie o luna, apoi nu l-a mai vazut. Femeia are un copil de 76 de ani care o ingrijeste. Astazi a fost sarbatorita cu tort si flori.
Anul bisect e o ocazie rara pentru cei 0,3% dintre romani nascuti, in aceasta zi.
Nicoleta isi sarbatoreste a noua aniversare, desi implineste 36 de ani. Pentru ca ziua ei de nastere este o data la patru ani, a primit o petrecere tocmai in Dubai, peste 9 mari si 9 tari, cum le-a spus prietenilor.
Printre cei care isi sarbatoresc ziua din patru in patru ani se numara si sculptorul Mircea Jichici din Timisoara.
Reporter: Cati ani ati implinit?
Mircea Jichici, sculptor: 13! Am crescut intr-un an cat altii in 4 si inca sunt minor, astept majoratul.
Un an bisect inseamna perioada in care pamantul face o rotatie completa in jurul Soarelui. Miscarea de revolutie este de 365 de zile, 6 ore, 9 minute si 9 secunde. Astfel ca, la fiecare patru ani, calendarul ar pierde 24 de ore. In 20 de ani s-ar pierde 5 zile, iar in timp s-ar ajunge ca sarbatorile de iarna sa fie sarbatorite in mijlocul verii. Asa se explica de ce, in al patrulea an, luna februarie are o zi in plus.
Cum de aceasta zi pica in februarie?
In calendarul Iulian, februarie avea 30 de zile, august 29, iar restul 30 sau 31. In timpul domniei lui Iulius Cezar, luna sa, iulie, avea 31 de zile. Cand Augustus a ajuns la putere, suparat ca luna lui e cea mai mica, i-a adaugat doua zile furate de la februarie.
Cum se calculeaza anii bisecti?
In teorie nu orice an divizibil cu patru este bisect. Anul 2000 a fost bisect, dar nu si 1700, 1800, 1900. Anul bisect este orice an divizibil cu patru, dar nu si cele divizibile cu 100 si nedivizibile cu 400.
Aceasta regula a fost adaugata pentru ca fara ea, intr-un secol ar fi fost prea multe zile in plus.
Calendarul Roman avea 355 de zile si o luna de 22 de zile adaugata la fiecare al doilea an, asta pana cand Iulius Cezar a devenit imparat si i-a comandat astrologului sau personal Sosigenes sa conceapa un system mai bun. Asa a aparut anul de 365 de zile cu o zi in plus la fiecare patru ani.
Dar cum un an nu are exact 365.25 zile, Papa Grigore al XIII-lea impreuna cu astrologii sai au decis sa renunte la trei zile la fiecare 400 de ani. Ei au implementat calendarul Gregorian in 1582. Aceasta ajustare a functionat pana acum, dar sistemul va trebui regandit peste 10.000 de ani.
Ar trebui ca 29 februarie sa fie zi libera?
Exista o campanie care propune acest lucru, lansata in 2008 de un profesor de liceu din America. El a observat ca oamenii muncesc o zi in plus o data la patru ani, pentru aceiasi bani.
Ce este o secunda intercalata?
Aceste secunde nu au neaparat legatura cu anii bisecti, dar ambele au scopul de a ne pastra ceasurile sincronizate cu miscarea Pamantului. O secunda intercalata a fost adaugata in iulie anul trecut. Astfel, chiar inainite de miezul noptii ceasul a aratat 11:59:60.
Timpul atomic este constant, dar miscarea de rotatie a Pamantului incetineste cu a doua mia parte dintr-o secunda zilnic. Fara aceasta regula, ceasurile noastre ar arata ora 24 la miezul zilei, conform celor de la The Telegraph.
Adaugarea unei secunde bisecte poate crea probleme softurilor care se bazeaza pe timpul exact. Spre exemplu, s-a observat ca in 2012 Mozilla, Reddit, Foursquare, Yelp, LinkedIn, and StumbleUpon au intampinat probleme.
Sansele de a te naste pe 29 februarie sunt de unu la 1.461. 29 februarie este deasemenea Ziua Bolilor Rare.
Obiceiuri
O legenda care dateaza din secoul al cincilea spune ca in anii bisecti femeile au dreptul sa ii ceara in casatorie pe barbati. Sfanta Bridget, o calugarita irlandeza s-a plans Sfantului Patrick de faptul ca femeile trebuie sa astepte mult prea mult pentru a fi cerute de iubitii lor, asa ca sfantul le-a dat voie acestora sa faca primul pas o data la patru ani.
Alta istorioara, neverificata de evenimente reale insa, zice ca regina Margareta a Scotiei ar fi dat o lege prin care in anii bisecti puteau sa le ceara mana barbatilor, iar cei care refuzau primeau o amenda.
Mai exista si o datina greceasca potrivit careia este de rau augur ca tinerii sa se casatoreasca intr-un an bisect.