Zile libere de Sfântul Andrei și 1 Decembrie 2023. Când pică minivacanța anul acesta

minivacanta 1 decembrie
Shutterstock

Finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie este un prilej de bucurie pentru români. În România sunt sărbătorite două zile care sunt marcate cu zile libere legale.

Pe 30 noiembrie sărbătorim Sfântul Andrei, o sărbătoare legală în care angajații au o zi liberă. Imediat după, pe 1 decembrie, se sărbătorește Ziua Națională a României, tot o sărbătoare legală și zi liberă.

Pentru că în 2023, cele două sărbători pică într-o joi și vineri, românii au parte de o minivacanță sau un weekend prelungit care va dura 4 zile la finalul toamnei și începutul iernii.

Zile libere de Sfântul Andrei și 1 Decembrie 2023

Angajații români se pregătesc să se bucure de o nouă minivacanță în acest an, care va aduce nu mai puțin de 4 zile libere, începând de joi, 30 noiembrie, și până pe 4 decembrie, luni. Această minivacanță vine cum nu se mai putea mai bine, având în vedere că cele două zile libere legale consecutive sunt joi și vineri și se leagă de weekend.

Ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, este sărbătoare legală și zi nelucrătoare, conform Codului Muncii. La fel, și 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Așadar, românii vor putea să se bucure de această minivacanță fie mergând într-un concediu în România, fie într-un citybreak în Europa.

Sărbători legale în 2023 și 2024

Sfârșitul anului 2023 se apropie rapid, de aceea tot mai mulți oameni încep să își planifice deja vacanțele pentru anul următor.

Până la finalul anului mai sunt 4 zile libere: 30 noiembrie - Sfântul Andrei, 1 Decembrie - Ziua Națională, 25 decembrie - Crăciunul și 26 decembrie, a doua zi de Crăciun.

Crăciunul 2023 vine și el cu o minivacanță pentru angajați. Ei vor fi liberi de pe 23 decembrie (sâmbătă) până pe 26, marți, a doua zi de Crăciun, și vor merge la muncă abia miercuri, pe 27 decembrie, miercuri.

Este o ocazie perfectă pentru o vacanță la munte, de sărbători, sau de un concediu prin țară. Altfel, aceste patru zile libere sunt binevenite pentru oricine, fie că alege să petreacă timpul alături de familie, fie că dorește să se odihnească pe final de an.

Cât despre anul 2024, în total, românii vor avea parte de 17 zile libere, perfecte pentru concedii și relaxare.

Totuși, există și vești proaste. Din păcate, 7 dintre aceste zile libere vor cădea în weekenduri, însă celelalte 10 vor putea fi valorificate în avantajul angajaților.

Asta înseamnă că, în comparație cu anul precedent, vor fi două zile libere în plus.

Iată lista celor 17 zile libere legale din 2024:

1 ianuarie, luni – Anul Nou

2 ianuarie , marți – Anul Nou

6 ianuarie sâmbătă – Boboteaza

7 ianuarie, duminică – Sfântul Ioan Botezătorul

24 ianuarie , miercuri – Ziua Unirii Principatelor Române

1 mai, miercuri – Ziua Muncii

3 mai – Vinerea Mare a Paștelui

5 mai, duminică – prima zi de Paște ortodox 2024

6 mai, luni – a doua zi de Paște ortodox 2024

1 iunie, sâmbătă – Ziua Copilului

23 iunie, duminică – Rusalii

24 iunie, luni – a doua zi de Rusalii

15 august, joi – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie, sâmbătă – Sfântul Andrei

1 decembrie, duminică – Ziua Națională a României

25 decembrie, miercuri – prima zi de Crăciun

26 decembrie, joi – a doua zi de Crăciun

Sunt câteva zile în care zilele libere vor cădea în weekend și, prin urmare, nu pot fi folosite pentru minivacanțe prelungite, precum Boboteaza (6 și 7 ianuarie), Ziua Copilului (1 iunie) și Sfântul Andrei (30 noiembrie).

Minivacanțele din 2024

În 2024, prima minivacanță va fi cea care începe în anul 2023. Românii vor avea liber între 30 decembrie 2023, sâmbătă, și 3 ianuarie 2024, miercuri. Angajații se reîntorc la muncă abia miercuri, pe 3 ianuarie.

Următoarea zi liberă va fi pe 24 ianuarie, ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, care va coincide cu o zi de miercuri. Cei care au zile de concediu la dispoziție, pot opta pentru două zile de concediu joi și vineri, astfel încât să aibă liber 5 zile cu tot cu weekend – o minivacanță care te „costă” doar două zile de concediu.

A doua minivacanță a anului viitor va fi de pe 3 mai (Vinerea Mare a Paștelui) până pe 6 mai, când e liber cu ocazia celei de-a doua zi de Paște. Angajații se întorc la muncă pe 7 mai.

Deși Rusaliile (23 iunie) vor cădea într-o duminică, românii vor avea zi liberă pe 24 iunie, a doua zi de Rusalii (luni).

Următoarea zi liberă va veni abia în august, de Adormirea Maicii Domnului (15 august, miercuri).

Anul 2024 este destul de sărac în minivacanțe și zile libere care cad în timpul săptămânii. De exemplu, 1 Decembrie va cădea într-o duminică.

Crăciunul din 2024 va fi într-o zi de miercuri, care va fi liberă, la fel ca și 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, joi.

Angajații pot alege să-și ia liber vineri, pe 27 decembrie, pentru a avea un weekend lung și să se întoarcă la muncă pe 30 decembrie, bucurându-se astfel de o scurtă pauză de sfârșit de an cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Un bonus pentru anul 2024 este apariția a două noi zile libere legale: Bobotează și Sfântul Ion. Acestea vor fi celebrate pe 6 ianuarie și, respectiv, 7 ianuarie. Cu toate acestea, în 2024, ambele zile vor pica în weekend, astfel încât, nu va exista niciun beneficiu pentru moment.

2024 vine cu multe zile libere, însă vestea proastă este că multe dintre acestea vor fi în weekend. Românii au doar două minivacanțe anul viitor, însă cu câteva artificii și zile de concediu luate la timp, se pot bucura de mai multe zile libere la rând, ideale pentru un concediu sau pentru relaxare. 

Articol recomandat de sport.ro
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Ei sunt cei mai răi ultrași din Champions League: ”Inspiră teamă. Interesați mai mult de scandaluri decât de fotbal”
Citește și...
Prefectul Capitalei vrea ca artificiile și petardele de sărbători să nu se mai vândă oriunde în București
Prefectul Capitalei vrea ca artificiile și petardele de sărbători să nu se mai vândă oriunde în București

Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, solicită Municipalităţii şi primăriilor de sector să nu emită avize pentru comercializarea de materiale pirotehnice.

Grevă generală în instituții subordonate Ministerului Muncii. „Oamenii fac mii de ore suplimentare care nu au fost plătite”
Grevă generală în instituții subordonate Ministerului Muncii. „Oamenii fac mii de ore suplimentare care nu au fost plătite”

E grevă generală în mai multe instituții subordonate Ministerului Muncii - case de pensii, agenții de ocupare a forței de muncă și de inspecție socială.

Job-urile de sărbători care aduc românilor câștiguri și de 3.500 de euro, pentru doar câteva zile de muncă. Unde se găsesc
Job-urile de sărbători care aduc românilor câștiguri și de 3.500 de euro, pentru doar câteva zile de muncă. Unde se găsesc

Perioada următoare poate fi o ocazie bună pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă. Organizatorii târgurilor de sarbatori, inclusiv din Austria și Germania, dar și centrele comerciale, au mare nevoie de ajutor.  

Recomandări
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare
Cătălin Cherecheș a fost reținut în Germania. Cum a fost prins primarul fugar din Baia Mare

Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupție, a fost prins de poliție în Augsburg, Germania.

CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea
CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale. Cum își motivează hotărârea

Curtea Constituțională a hotărât, marți, că abrogarea pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”
Ostaticii eliberați din iadul din Gaza, mărturii șocante din captivitate: „Când un copil plângea, îl amenințau cu arma”

Israelul susține că armistițiul cu Hamas ar putea fi extins cu încă cinci zile, după ce deja a fost prelungit cu 48 de ore. Dar, marți, beligeranții s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului.