Zeci de psihologi îi consiliază gratuit pe cei care au nevoie de sprijin, în perioada izolării

Ultima actualizare: 13-04-2020 20:48

Într-o etapă în care viața ni se rescrie într-un mod haotic și neașteptat, sfatul unui specialist poate fi o ancoră, dacă simțim că lucrurile ne scapă de sub control.

Zeci de psihologi din întreaga țară își oferă serviciile gratuit pentru a ne ajuta să înțelegem ce se întâmplă cu noi și cu cei din jurul nostru. Cer ajutor cel mai des oamenii singuri, românii din străinătate sau cei care se văd rămăși peste noapte fără venituri.

Asociația ProActa Edu, în parteneriat cu Ministerul Educației, oferă suport psihologic gratuit pentru elevi, părinți și copii. Cei care au nevoie de sprijin pot suna la două numere de telefon.

Apelul este preluat și, în funcție de situație, este direcționat către psihologii care preiau situația.

Multe probleme apar de la faptul că stau toți acasă, învață și lucrează împreună.

Cristina Matei este profesor în Târgoviște și mama a trei copii.

Cristina Matei: „Recunosc că la un moment dat m-am simțit copleșită de atâtea roluri. Trebuia să asigur familiei mele cele necesare și trebuia să fac lecții online. Aflându mă în acest dublu rol, am solicitat ajutor pentru conflictul meu interior. Cereți ajutor, veți primi empatie, o vorbă, o soluție, chiar dacă este de moment, la problemele pe care le întâmpinați”.

Au cerut sprijin elevii din anii terminali, îngrijorați pentru examene, sau cei care ar fi trebuit să meargă la olimpiade. Dar și profesorii care nu aveau suport tehnic pentru lecțiile online.

50 de voluntari - psihologi și studenți ai facultăților de Psihologie - răspund gratuit non stop la telefonul verde DepreHub. Cu toții au trecut prin cursuri de pregătire, iar din 13 martie și până în prezent, au oferit suport pentru 1.200 de români, din țară și din străinătate.

Primii care au cerut ajutorul au fost cei până în 35 de ani, îngrijorați pentru viitorul apropiat, dar și pentru siguranța părinților și bunicilor. Au urmat apoi românii prinși între granițe, fără libertate de mișcare sau cu posibilitatea de a intra în carantină. Iar acum cer suport cei bolnavi cronici, dar și asistatii sociali. Terapeuții se așteaptă ca numărul telefoanelor să crească în preajma Paștelui și ne îndeamnă să privim altfel aceste sărbători neobișnuite.

Yolanda Cretescu: „Să facem din acest Paște o sursă de relaxare. Muncim mai puțin, cheltuim mai puțin ne stresăm mai puțin, pentru că nu mai avem unde să mergem în vizită, pe cine să primim la masă, ne apropiem mai mult despre ceea ce înseamnă acest spirit al Paștelui”.

Și unele primării au pus la dispoziția celor care au nevoie de ajutor o linie telefonică gratuită, așa cum s-a întâmplat la Constanța. Au fost zeci de apeluri, în ultimele zile, în special de la persoane în vârstă, singure, care aveau nevoie să discute cu cineva.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO