Românii care îşi verifică temperatura din oră în oră cu 2-3 termometre. Ce le recomandă psihologii
Își verifică temperatura, din oră în oră, sau la fiecare strănut. Au impresia că au febră, deși termometrul arată clar că sunt bine.
Sunt cei care trăiesc deja cu impresia că au luat noul virus, deși se protejează corect și n-au avut contact cu persoane suspecte.
Psihologii și psihiatrii spun că aceste reacții sunt normale, până la un punct. Cemafac.ro, un site avizat de Guvern, oferă sfaturi verificate și un chestionar pentru evaluarea simptomelor, ca să rămânem cu picioarele pe pământ.
Suntem luați cu asalt de imagini răscolitoare, iar perspectiva unei îmbolnăviri stârnește reacții extreme. Prima e să negi riscurile.
Explicațiile specialiștilor
”Primul lucru care se întâmplă, din punct de vedere psihologic, la confruntarea cu un astfel de pericol, e o gamă de procese pe care în mod normal le-am numi ”negare”.
Ce înseamnă negare? Neg că mi se întâmplă mie, neg că aș putea să fiu infectat”, explică Gabriella Bondoc, medic psihiatru.
La polul opus sunt îndeosebi adulții tineri, cu familii și joburi afectate de criză. Se protejează cât pot, stau în casă, dar ajung să resimtă false simptome.
”Cum simt o iritație pe gât, imediat se gândesc că e acea tuse seacă, pe care medicii o asociază acestei afecțiuni. Își verifică temperatura din oră în oră, știu oameni care și-au luat 2-3 termometre pentru că, dacă arată 36 de grade, erau siguri ca n-are cum să fie corect”, spune psihologul Cristina Fedorovici.
Unii se izolează într-o cameră separată de restul familiei, de la primul strănut. Rațiunea nu ține pasul cu teama de a-și îmbolnăvi familia.
”Sunt valuri și valuri de frică. O catastrofare până la îngheț. Persoane care văd situația atât de dramatic, încât au înghețat”, mai spune Gabriella Bondoc.
Cea mai eficientă soluție: deconectați-vă!
Luați o pauză de 30 de minute, singuri într-o cameră închisă, cu o cafea bună sau un link de antrenament fizic. Sau cu partenerul, dar departe de toți ceilalți.
”Ca și cum pandemia nu ar exista... că nu se întâmplă nimic o jumătate de oră! Să fi pierdut ceva ce nu putem afla după o jumătate de oră, când putem da drumul la televizor, să vedem care mai este situația”, mai arată Cristina Fedorovici.
Iar după acest time out puteți reveni la... cemafac.ro! Este un site în parteneriat cu Guvernul României. Găsiți aici informații despre cum vă puteți proteja, un chestionar care indică riscul de infectare, în funcție de simptome și contactele sociale recente.
La final, primiți indicații despre următorii pași de urmat.
Nu uitați atitudinea față de membrii familiei care încă muncesc. Sprijiniți-i, spun psihologii... oferindu-le, când se întorc acasă, mai mult decât dezinfectanți și haine de schimb.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus romania, simptome, familie, Psihologie, recomandari,
Dată publicare:
24-03-2020 20:40