Zeci de mii de bătrâni din România, neputincioși în fața pandemiei. De unde primesc ajutor
Zeci de mii de bătrâni singuri au nevoie de sprijin ca să poată purta povara vârstei, a neputinţei, şi a vremurilor în care trăim.
După cele câteva săptămâni din starea de urgenţă, în care şi primăriile şi voluntarii s-au mobilizat să-i ajute, astfel încât să rămână pe cât posibil în casă, acum, mulţi dintre ei sunt pe cont propriu.
Din nefericire, pericolul de a se îmbolnăvi nu a trecut. Şi sunt tot mai puţine exemple în care seniorii sau alţi români vulnerabili primesc o mână ajutor, măcar la cumpărături.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În Cluj, un specialist în IT care a rămas în martie fără slujbă şi-a găsit locul și, spune el, bucuria de a se face zilnic util, într-un program de distribuţie de hrană. Merge la 10 bătrâni pe care nu-i pot ajuta prietenii şi rudele.
Cornel Simu, voluntar: "Produsele sunt cumpărate de organizaţia umanitară a Ordinului de Malta. Practic, totul se face din fonduri private."
Zsolt Punkosti, reprezentant Serviciul de ajutor maltez: "În tot acest lanţ lipsesc în multe locuri primăriile. Treptat, după încheierea stării de urgenţă, cele mai multe au sistat programele de asistare a seniorilor. Iar acum, în paralel cu restrângerea orelor de teren ale funcţionarilor, invocă lipsa unui cadru legal şi a finanţării. De fapt, spun reprezentanţii ONG-urilor, e o falsă problema."
Ana Derumeaux, reprezentant Crucea Roșie: "Exista linii de finanţare, există fonduri locale, acum depinde de profesionalismul şi bunăvoinţă şi bună credinţă a celor care lucrează în direcţiile de asistenţă socială."
Ioan Hosu, sociolog: "În comună Hoceni din Vaslui, un grup de voluntari se ocupă de 50 de bătrâni singuri. Autorităţile au obţinut un proiect cu fonduri europene pentru ingijire la domiciliu. Oamenii din primul grup, instruit în rolul de îngrijitori, fac practică în comunitate."
Mai sunt şi alte categorii vulnerabile, pentru care deplasarea în afara unui spaţiu protejat presupune un efort crescut şi risc mare de infectare.
Persoanele cu handicap care nu au însoţitor, cei care îngrijesc persoane nedeplasabile şi mamele singure, cu copii care nu pot fi lăsaţi singuri. Iar pentru mulţi, comenzile la domiciliu nu sunt o soluţie. Nu au destui bani, unii pur şi simplu nu se pricep, nu au internet, stau în zone greu accesibile ori nu au pe cineva de încredere să le ridice o reţetă ori să le plătească facturile.
Crucea Roşie distribuie haine şi produse de îngrijire pentru copii mici şi va extinde colaborările cu mai multe primării, pentru a cumpăra şi livra alimente.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, batrani, sprijin, voluntariat,
Dată publicare:
13-11-2020 20:15