Vom avea legume românești în piețe încă din februarie. Cât va costa un kilogram de roșii: ”Am vrea să scăpăm de importuri”
Anul viitor vom avea legume românești în piețe cu o lună mai devreme. Adică în februarie, în plină iarnă.
Cel puțin asta promit fermierii care fac tot posibilul ca recolta să fie numai bună pentru vânzare. Însă efortul depus se va oglindi în prețuri.
"Prin aceste furtune ajutăm plantele cu căldură, în mare parte seara le facem căldură".
În bazinul legumicol Izbiceni din Olt, solariile sunt de un verde intens. Iar primele roșii ar urma să fie numai bune de cules peste 3 luni. Dar pentru a se bucura de recoltă, producătorii au grijă ca în interior temperatura să ajungă și la 20 de grade Celsius.
Cornel Văetuș, fermier: „Am plantat mai devreme față de anul trecut, am vrea să scăpăm de importurile astea care vin la noi în țară, să punem roșii sănătoase, gustoase românilor pe masă aproape tot anul. Investiția la 1.000 mp este undeva la 20.000 de lei”.
De pildă, într-o lună, oamenii folosesc și 10 tone de cărbuni pentru centralele termice.
În paralel, fermierii caută soluții în lupta cu bolile și dăunătorii. Unii, de exemplu, au ales să planteze roșiile în găleți.
”Între 20 și 30 ar fi corect, dar nu mai jos”
Cosmin Dragu, inginer: „În momentul în care folosim găleți punem tot sol, numai ca schimbăm anual sau la 2 ani, acest lucru ne permite să avem un sol nou, o productivitate mult mai mare. Vom obține niște roșii mult mai calitative decât dacă le-am cultiva într-un sol care îl folosim de 30 de ani”.
În luna februarie, un kilogram de roșii din solariile de la noi s-ar putea vinde și cu 40 de lei.
Marian Văetuș, fermier: "Între 30 și 20 ar fi corect, dar nu mai jos, ca să îți scoți cheltuiala".
"Ne aflăm într-o seră încălzită, unde cultivăm ciclul doi de salată verde".
Un fermier din Bihor se laudă cu salata verde inclusiv iarna.
Ing. Aurel Chifor, fermier: „Aici, având sistem de încălzire, putem acoperi necesarul pe lunile decembrie, ianuarie, februarie. Primul ciclu fiind cultivat în solarii reci, neîncălzite. Vom începe la ciclul doi, unde avem încălzire".
Temperaturile mai blânde l-au îndemnat să încerce și o cultură de varză, care să fie bună de recoltat în decembrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: fermieri, legume, februarie, legume românești, sere,
Dată publicare:
08-12-2024 09:25