Vom avea legume românești în piețe încă din februarie. Cât va costa un kilogram de roșii: ”Am vrea să scăpăm de importuri”

×
Codul embed a fost copiat

Anul viitor vom avea legume românești în piețe cu o lună mai devreme. Adică în februarie, în plină iarnă.  

Cel puțin asta promit fermierii care fac tot posibilul ca recolta să fie numai bună pentru vânzare. Însă efortul depus se va oglindi în prețuri.

"Prin aceste furtune ajutăm plantele cu căldură, în mare parte seara le facem căldură".

În bazinul legumicol Izbiceni din Olt, solariile sunt de un verde intens. Iar primele roșii ar urma să fie numai bune de cules peste 3 luni. Dar pentru a se bucura de recoltă, producătorii au grijă ca în interior temperatura să ajungă și la 20 de grade Celsius.

Cornel Văetuș, fermier: „Am plantat mai devreme față de anul trecut, am vrea să scăpăm de importurile astea care vin la noi în țară, să punem roșii sănătoase, gustoase românilor pe masă aproape tot anul. Investiția la 1.000 mp este undeva la 20.000 de lei”.

Citește și
siteuri mici producători
Restaurantele românești își adaptează meniul în funcție de ingredientele de sezon. „Nicăieri nu se găsesc gusturile de acasă”

De pildă, într-o lună, oamenii folosesc și 10 tone de cărbuni pentru centralele termice.

În paralel, fermierii caută soluții în lupta cu bolile și dăunătorii. Unii, de exemplu, au ales să planteze roșiile în găleți.

”Între 20 și 30 ar fi corect, dar nu mai jos”

Cosmin Dragu, inginer: „În momentul în care folosim găleți punem tot sol, numai ca schimbăm anual sau la 2 ani, acest lucru ne permite să avem un sol nou, o productivitate mult mai mare. Vom obține niște roșii mult mai calitative decât dacă le-am cultiva într-un sol care îl folosim de 30 de ani”.

În luna februarie, un kilogram de roșii din solariile de la noi s-ar putea vinde și cu 40 de lei.

Marian Văetuș, fermier: "Între 30 și 20 ar fi corect, dar nu mai jos, ca să îți scoți cheltuiala".

"Ne aflăm într-o seră încălzită, unde cultivăm ciclul doi de salată verde".

Un fermier din Bihor se laudă cu salata verde inclusiv iarna.

Ing. Aurel Chifor, fermier: „Aici, având sistem de încălzire, putem acoperi necesarul pe lunile decembrie, ianuarie, februarie. Primul ciclu fiind cultivat în solarii reci, neîncălzite. Vom începe la ciclul doi, unde avem încălzire".

Temperaturile mai blânde l-au îndemnat să încerce și o cultură de varză, care să fie bună de recoltat în decembrie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
O grădiniță din Alba Iulia a donat aproape o tonă de legume celor în nevoi. Copil: ”Faptele bune niciodată nu dau greș”
O grădiniță din Alba Iulia a donat aproape o tonă de legume celor în nevoi. Copil: ”Faptele bune niciodată nu dau greș”

Timp de o săptămână, oameni cu suflet mare din toată țara își unesc forţele într-o impresionantă acțiune umanitară. Este săptămâna dăruirii, a generozităţii, spun participanții, când ne gândim la semenii care au nevoie de sprijin.  

Restaurantele românești își adaptează meniul în funcție de ingredientele de sezon. „Nicăieri nu se găsesc gusturile de acasă”
Restaurantele românești își adaptează meniul în funcție de ingredientele de sezon. „Nicăieri nu se găsesc gusturile de acasă”

Sunt tot mai multe restaurante care își adaptează meniul în funcție de ingredientele pe care le găsesc sezonier. Vara și toamna, de pildă, rețetele au mai multe legume și fructe în compoziție, iar în restul anului, carne și brânzeturi.

Tot mai mulți agricultori din România renunță la fructe sau legume și încep să cultive flori: ”Ne-am reorientat”
Tot mai mulți agricultori din România renunță la fructe sau legume și încep să cultive flori: ”Ne-am reorientat”

Se apropie sărbătorile de iarnă și... sezonul crăciunițelor. Plantele cu frunze de un verde intens, amestecate cu nuanțe de roz sau roșu sunt pregătite să devină ornamente pentru masa de Crăciun sau cadouri de sezon.

Ce agricultori vor primii subvenții de 1.000 de euro. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor banii
Ce agricultori vor primii subvenții de 1.000 de euro. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor banii

Producătorii de legume din sere și solarii vor primi de la stat câte o mie de euro pentru fiecare mie de metri pătrați cultivați.

Târg cu produse de sezon și mâncare tradițională la Iași. Evenimentul, organizat de profesorii și studenții de la USMV
Târg cu produse de sezon și mâncare tradițională la Iași. Evenimentul, organizat de profesorii și studenții de la USMV

Zeci de producători și-au dat întâlnire la Iași, unde îi așteaptă pe clienți cu fructe și legume de sezon. Dar de pe tarabe nu lipsesc preparatele tradiționale.

Recomandări
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video
Ninge viscolit în munți: DRDP Craiova intervine cu utilaje, Oltenia sub cod galben de ninsori și vânt | Video

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Craiova trasmite joi dimineaţă că în zonele montane ninge viscolit, fapt ce îngreunează acţiunile de deszăpezire.

Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an 2026 extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”
Nadia Comăneci, mesaj emoționant de Crăciun: „Să aveţi un an 2026 extraordinar. Sărbători frumoase alături de cei dragi”

Nadia Comăneci, cel mai titrat sportiv român la Jocurile Olimpice, a postat în social media un mesaj de Sărbători, în care menţionează faptul că urmează un an olimpic.

 

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.