Zilierii, tot mai greu de găsit. Soluția găsită de un viticultor pentru a culege strugurii
S-au copt strugurii, dar nu prea are cine să-i culeagă, se plâng viticultorii.
În viile mai mici, rudele se ajută între ele, ca pe vremuri, în timp ce marile podgorii găsesc mai greu culegători dispuşi să muncească pentru 80-100 de lei pe zi. Cei care au avut bani pentru investiţii au trecut la culesul mecanizat.
În cea mai mare podgorie din Bihor se aude doar zgomotul combinei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
„Asta e o parcelă de Pinot Noir, şi în partea dreaptă se vede cum a recoltat combina, putem să spunem perfect, fără boabe pe jos, fără boabe pe butuc”.
Zsigmond Ur are, în localitatea bihoreană Sintimreu, aproape 40 de hectare de vie. Ca să adune cele aproape 250 de tone de struguri, i-ar fi trebuit o armată de oameni.
Cum zilierii sunt greu de găsit, a cumpărat combină cu 100.000 de euro, bani pe care îi va recupera în cel puţin zece ani.
Zsigmond Ur, proprietarul podgoriei: „Culege foarte curat, nu lasă nimica în urmă. Deci putem spune că lucrează mai bine ca oamenii. 90% din lucrări, care le facem anual, este mecanizat”.
Seceta din acest an a rărit strugurii, dar i-a făcut mai dulci.
Un bărbat şi o doamnă oenolog verifică boabele din remorcă: „Ne uităm la culoare. Va fi un roze excepţional, da, de culoare un pic mai închisă”.
Zsigmond Ur, proprietarul podgoriei: „Suntem în parcela de Pinot Noir. Va fi un vin excepţional anul ăsta. Au avut mult soare, deci a primit mult soare acuma, în ultima perioadă, n-au fost ploi şi din cauza aceasta a acumulat mult zahăr”.
Nici în Timiş nu are cine să culeagă strugurii. La o vie, întinsă pe 17 hectare, lucrează doar 11 muncitori, plătiţi cu 80 de lei pe zi.
Gheorghe Ilca, inginer cramă: „Am lucrat cu oameni cam de vârsta a doua, a treia, nu avem tineri. Noi căutăm întotdeauna ca omul să fie mulţumit, îi asigurăm transportul de la domiciliu la muncă, înapoi”.
Reporter: „De cât timp lucraţi?”
Femeie zilier: „De 25 de ani în vie. Multă lume mă caută, că mă ţin de cuvânt în primul rând, şi muncesc repede”.
În viile mai mici, proprietarii sunt ajutaţi de rude şi prieteni. Aşa au procedat doi soţi din Prahova:
Petra Cazan: „La ce să aduc oameni? Oamenii cere bani şi înseamnă că trebuie să dau toţi strugurii ca să plătesc o zi şi noi ce facem. Acum un an a fost 800 de kilograme şi anul ăsta ce vedeţi. A bătut piatră, piatra i-a luat”.
Vinul va fi puţin şi aici, dar bun.
Tudor Cazan: „E zeamă puţină, dar calitate mare. E bun, cel mai bun vin va fi anul ăsta”.
La Institutul de cercetare din Valea Călugărească, strugurii au fost culeşi anul trecut cu deţinutele de la Târgșor, iar anul acesta, cu elevii liceului agricol.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: bihor, prahova, timis, vin, viticultura, struguri,
Dată publicare:
14-09-2019 18:25