Zilierii, tot mai greu de găsit. Soluția găsită de un viticultor pentru a culege strugurii

×
Codul embed a fost copiat

S-au copt strugurii, dar nu prea are cine să-i culeagă, se plâng viticultorii.

În viile mai mici, rudele se ajută între ele, ca pe vremuri, în timp ce marile podgorii găsesc mai greu culegători dispuşi să muncească pentru 80-100 de lei pe zi. Cei care au avut bani pentru investiţii au trecut la culesul mecanizat.

În cea mai mare podgorie din Bihor se aude doar zgomotul combinei.

„Asta e o parcelă de Pinot Noir, şi în partea dreaptă se vede cum a recoltat combina, putem să spunem perfect, fără boabe pe jos, fără boabe pe butuc”.

Zsigmond Ur are, în localitatea bihoreană Sintimreu, aproape 40 de hectare de vie. Ca să adune cele aproape 250 de tone de struguri, i-ar fi trebuit o armată de oameni.

Citește și
Pret zacusca
EXPERIMENT: Cât scot românii din buzunar pentru 6 porții de zacuscă. „Foarte scump”

Cum zilierii sunt greu de găsit, a cumpărat combină cu 100.000 de euro, bani pe care îi va recupera în cel puţin zece ani.

Zsigmond Ur, proprietarul podgoriei: „Culege foarte curat, nu lasă nimica în urmă. Deci putem spune că lucrează mai bine ca oamenii. 90% din lucrări, care le facem anual, este mecanizat”.

Seceta din acest an a rărit strugurii, dar i-a făcut mai dulci.

Un bărbat şi o doamnă oenolog verifică boabele din remorcă: „Ne uităm la culoare. Va fi un roze excepţional, da, de culoare un pic mai închisă”.

Zsigmond Ur, proprietarul podgoriei: „Suntem în parcela de Pinot Noir. Va fi un vin excepţional anul ăsta. Au avut mult soare, deci a primit mult soare acuma, în ultima perioadă, n-au fost ploi şi din cauza aceasta a acumulat mult zahăr”.

Nici în Timiş nu are cine să culeagă strugurii. La o vie, întinsă pe 17 hectare, lucrează doar 11 muncitori, plătiţi cu 80 de lei pe zi.

Gheorghe Ilca, inginer cramă: „Am lucrat cu oameni cam de vârsta a doua, a treia, nu avem tineri. Noi căutăm întotdeauna ca omul să fie mulţumit, îi asigurăm transportul de la domiciliu la muncă, înapoi”.

Reporter: „De cât timp lucraţi?”
Femeie zilier: De 25 de ani în vie. Multă lume mă caută, că mă ţin de cuvânt în primul rând, şi muncesc repede”.

În viile mai mici, proprietarii sunt ajutaţi de rude şi prieteni. Aşa au procedat doi soţi din Prahova:

Petra Cazan: „La ce să aduc oameni? Oamenii cere bani şi înseamnă că trebuie să dau toţi strugurii ca să plătesc o zi şi noi ce facem. Acum un an a fost 800 de kilograme şi anul ăsta ce vedeţi. A bătut piatră, piatra i-a luat”.

Vinul va fi puţin şi aici, dar bun.

Tudor Cazan: „E zeamă puţină, dar calitate mare. E bun, cel mai bun vin va fi anul ăsta”.

La Institutul de cercetare din Valea Călugărească, strugurii au fost culeşi anul trecut cu deţinutele de la Târgșor, iar anul acesta, cu elevii liceului agricol.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Vânzătorii din piețe, obligați să avertizeze clienții dacă fructele sunt stropite cu „imazalil”
Vânzătorii din piețe, obligați să avertizeze clienții dacă fructele sunt stropite cu „imazalil”

Avertismentele de pe pachetele de ţigări cu „fumatul ucide" ar trebui să apară şi la tarabe, pentru a atrage atenţia asupra pesticidelor folosite la stropirea legumelor şi fructelor care pot provoca boli mortale.

EXPERIMENT: Cât scot românii din buzunar pentru 6 porții de zacuscă. „Foarte scump”
EXPERIMENT: Cât scot românii din buzunar pentru 6 porții de zacuscă. „Foarte scump”

Alimentele s-au scumpit cu 5% luna trecută față de aceeași perioadă din 2018, anunță Institutul Național de Statistică.

A creat o zacuscă „premium” folosind ciuperci de care românii se feresc. Secretul unui antreprenor
A creat o zacuscă „premium” folosind ciuperci de care românii se feresc. Secretul unui antreprenor

Gospodarii ambiţioşi care transformă fructele şi legume în delicatese, după reţete tradiţionale, au reuşit să pătrundă cu produse de casă şi în supermarketuri.

Legume exotice, produse la Buzău. Pepeni cu aromă de coniac și spanacul de 10 metri
Legume exotice, produse la Buzău. Pepeni cu aromă de coniac și spanacul de 10 metri

Cel mai mic pepene din lume măsoară la maturitate doar trei centimetri și a fost aclimatizat cu succes în serele stațiunii de cercetare legumicolă din Buzău.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.