Legume exotice, produse la Buzău. Pepeni cu aromă de coniac și spanacul de 10 metri
Cel mai mic pepene din lume măsoară la maturitate doar trei centimetri și a fost aclimatizat cu succes în serele stațiunii de cercetare legumicolă din Buzău.
Este doar unul dintre soiurile de pepeni pe care cercetătorii au reușit să le facă să rodească la noi. Printre ele, se numără și pepenele de iarnă sau cel cu gust de vanilie ori coniac. Special pentru iubitorii de spanac, cercetătorii au adus un sortiment din India care produce frunze tot anul.
Gama de pepeni din staţiunea din Buzău este extrem de variată şi numără câteva sute de soiuri. De departe, vedeta este pepenele miniatural. Cu un gust care aduce mai mult a prună, este atât de mic încât abia se zăreşte dintre frunze.
Elena Barcanu, cercetător SCDL Buzău: Am aclimatizat de curând o nouă specie melotira scaba sau îi mai spune pepenele în miniatură, sau castravetele acrişor. Originar este din Mexic, a fost adus prin secolul 17 pe continentul european. Se poate folosi cu succes atâta pentru consum în stare proaspătă dar este foarte bun și conservat.
Tot recent a fost aclimatizat şi pepenele de iarnă. I se spune aşa pentru că poate fi cules acum şi mâncat peşte câteva luni. Îşi păstrează calităţile, fără să fie depozitat în condiţii speciale.
La fel ca fratele său mai mic, pepenele de iarnă poate fi folosit în diverse mâncăruri.
Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău: "Rezistă foarte bine la condiţiile climatice de la noi, peferă să fie cultivat în sistem palisad, deci lega, nu târât pe sol. Potenţial mare de producţie, numit popular şi pepenele de iarnă, pentru că este puţin mai dulce decât castravele sau dovleacul. Poate fi utilizat proaspăt în diverse preparate culinare, salate."
La capitolul legume, cercetătorii din Buzău au reuşit să aducă în ţară un soi de spanac ce produce frunze tot anul.
Costel Vânătoru: "Poate ajunge până la 10 metri înălţime dacă spaţiul permite, poate fi cultivat în câmp şi spaţii protejate. Acesta produce frunze proaspete toată perioada de primăvară, până la venirea îngheţului. Potenţialul de producţie este mult mai mare, de cel puţin 20-30 de ori mai mare decât spanacul tradiţional."
Noile soiuri vor putea fi cumpărate abia de anul viitor. Dar fermierii care vor să le testeze pot cere seminţe de la staţiunea de cercetare legumicolă din Buzău. Printre soiurile neobişnuite dezvoltate acolo se număra castravetele amar cu ţepi, dovlecelul sârb şi salată picantă.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!