A creat o zacuscă „premium” folosind ciuperci de care românii se feresc. Secretul unui antreprenor
Gospodarii ambiţioşi care transformă fructele şi legume în delicatese, după reţete tradiţionale, au reuşit să pătrundă cu produse de casă şi în supermarketuri.
Din văile Munţilor Apuseni, de pildă, provin dulceţuri şi siropuri preparate din fructe de pădure, extrem de apreciate prin savoarea unică.
Iar un cultivator inspirat, a transformat un prim eșec în vânzarea de ciuperci proaspete într-un succes numit „zacuscă".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cristina, economistă de meserie, şi-a transformat pasiunea pentru produsele tradiţionale în afacere. De trei ani a reuşit să pătrundă în hipermarketuri, cu dulceţurile şi siropurile preparate după reţete autentice, din zona Munţilor Apuseni. Dulceaţă de zmeură culeasă din vârf de munte, fiartă la foc domol de lemne, este cea mai căutată:
Cristina: „După ce a fiert zmeura o oră la foc de lemne punem zahărul şi o mai fierbem să ajungă o consistenţă de dulceaţă şi apoi o luăm de pe foc."
Antreprenoarea a reuşit să obţină pentru cinci siropuri şi două dulceţuri, cea de afine şi de zmeură, atestate de produse tradiţionale.
Cristina Nicola, producător: „A fost o şansă, au fost gustate de o anumită persoană, i-a plăcut, a venit să vadă cum se fac, i-a plăcut."
De doi ani, un tânăr din Borşa, judeţul Cluj a început o afacere cu tot felul de conserve şi are profit. Pe lângă dulceţuri şi siropuri, produce şi zacuscă, după diverse reţete din bătrâni.
Tânăr: „Siropul nostru de zmeură este singurul din ţară cu certificare la nivel Mondial, el este şi cel mai căutată din gama noastră şi noi îl vindem în târguri sau în magazine şi restaurante."
Un sezon bun înseamnă 5.000 de borcane de dulceaţă de 10 tipuri şi alte câteva mii de sticle de sirop.
Paul Căpușan, antreprenor: „Am investit 150.000 de euro, şi vindem în horeca, restaurant şi distribuitori, în magazine în Gherla şi Cluj.”
Tot pe reţete savuroase de zacuscă mizează şi un gospodar din comună Liești, judeţul Galaţi. A pornit de la o cultură de ciuperci mai puţin căutate pe pieţele noastre: pleurotus. Şi s-a gândit să le proceseze.
Grigore Tecuță, producător: „Lumea mai puţin cunoscătoare mai degrabă se îndreptă spre champinion. Pleurotus-ul era o ciupercă mai nouă, aşa, şi nu prea o agreau. Rămâneam cu foarte multe şi tot timpul eram pe pierdere. Şi atunci m-am gândit, domnule, trebuie să fac ceva ca să le valorific într-un fel, să pot să fiu eficient."
Aşa a apărut zacusca lui, clasată deja în hipermarketuri la categoria „premium". În timp, încântat de succes, a diversificat şi oferta dulce:
Grigore Tecuță: „De ardei iute, de nuci verzi. Dulceaţă de caise, dulceaţă de vişine cu migdale. Avem dulceaţă de trandafiri, dulceaţă de prune cu miez de nucă. Ele sunt exact după reţetele de acasă, fierte, cu lingura de lemn, la ceaun.”
Piaţa de produse de manufactură româneşti cunoaşte o creştere semnificativă în ultimii 5 ani, arată cifrele de pe piaţă, şi multe reţete autohtone sunt foarte cerute şi în străinătate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!