Victime tacute ale saraciei si ritmului nebunesc. Cum justifica romanii abuzul asupra 2000 de minori
Saracia si ritmul nebun in care traiesc romanii fac victime nevinovate. Cel mai recent raport al ''Autoritatii pentru Protectia Copilului'' arata ca anul trecut au fost dovedite cu 2.000 mai multe cazuri de neglijenta in familie.
Specialistii considera insa ca unele forme de abuz, inregistrate oficial, sunt cu mult sub cifrele reale. De pilda, se stie destul de putin despre abuzul sexual, la care unii prunci sunt supusi de la 2-3 ani.
Abia la 3 ani, Iulia incepe sa asculte povesti de la un asistent social. Initial a fost abandonata in spital, apoi parintii au luat-o putin, ca sa o uite intr-un final la cresa.
Si pentru Mihai, salvarea vine abia la 11 ani. Era pus sa fure din magazine, pana cand ai lui au fost decazuti din drepturi.
Anul trecut au fost peste 3.000 de cazuri catalogate oficial drept abuz, la copii sub 3 ani- fizic, emotional, neglijare, exploatare sexuala sau pentru comiterea de infractiuni.
In timp ce ranile fizice se pot vindeca in decurs de cateva saptamani sau luni, psihologii spun ca traumele provocate in familie pot avea efecte pana la varsta adulta.
Batuti sau martori la violente, 6.000 de copii au ajuns in centre de plasament. Acestea sunt cazuri extreme si dovedite legal. Sunt insa tot mai multe familii in care copilul e amenintat, umilit sau pus pe ultimul loc.
In februarie, o femeie parea pregatita sa-si lase pruncul de un an sa inghete de frig. Gandul ca si-ar putea pierde copiii a fost momentul de trezire de care acea mama avea nevoie. Si-a luat un loc de munca si sta acum cu chirie, alaturi de copiii ei.