Vești bune pentru fermierii care cresc vaci. Ministerul Agriculturii vrea să reia programul "Cornul și laptele"
Există şi fermieri care, în aceste vremuri tulburi, primesc veşti bune. Este vorba despre cei care cresc vaci.
Laptele ar putea fi cumpărat pentru programul "Cornul și laptele", pe care Ministerul Agriculturii vrea să îl reia. Dar regulile ar fi altele, pentru că şcoala s-a mutat pe internet.
Într-o fermă din Oradea sunt crescute aproape patru sute de vaci. 150 dintre animale dau zilnic patru mii de litri de lapte.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Marcel Filip, directorul fermei: ”Ferma noastră - şi cred că marea majoritate a fermelor - depind, aproape în totalitate, de procesator. În momentul când procesatorul, din anumite motive, nu mai poate lua laptele şi nu mai poate plăti, fermele sunt în prag de colaps, poate prea mult zis, dar acesta este adevărul."
Pentru a veni în sprijinul fermierilor, Ministerul Agriculturii vrea să reia programul "Cornul şi laptele", chiar şi în condiţiile în care şcolile sunt goale.
Marcel Filip - directorul fermei: "E o gură de oxigen. Va fi, probabil, o logistică mai multă şi mai complicată de implementat. Dar e posibil. Dacă e dorinţa, cred că se pot găsi soluţii la treaba asta."
Potrivit documentului, preşcolarii şi elevii vor primi produsele zilnic sau săptămânal, dacă vor dovedi că au participat la cel puţin un curs pe zi. Pachetele vor fi livrate copiilor, iar acolo unde este posibil, vor fi ridicate de părinţi sau de minori.
Directorii instituţiilor de învăţământ ar urma să se ocupe cu depozitarea şi cu distribuirea.
Iulius Timar, director Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", Oradea: "Cred că este o soluţie destul de complicată de aplicat. Eu mă gândesc la şcoala noastră, unde avem peste 1.400 de beneficiari ai acestui program."
Specialiştii în economie spun insă că autorităţile ar trebui să găsească alte soluţii.
Octavian Dan, consultant economic: "Fie să se acorde compensaţii către fermierii care au pierderi din acest motiv - atunci când se constată că acolo este problema - fie, mai au posibilitatea, să acorde vouchere valorice dedicate, copiilor, astfel încât să poată cumpăra aceste produse din comerţ."
Acelaşi proiect al ministerului prevede că produsul lactat să fie înlocuit cu o porţie de lapte, iar cornul - cu biscuiţi sau covrigi uscaţi - pentru a se limita riscul răspândirii noului coronavirus.