Veste buna pentru cei care vor sa adopte un copil. Legea a fost simplificata, iar procesul va dura mai putin
Veste buna pentru cei care vor sa adopte un copil si sunt descurajati de birocratie. Legea a fost simplificata, pentru ca procesul sa dureze cat mai putin.
A fost eliminat consimtamantul parintilor biologici, daca acestia nu vor fi gasiti in termen de 6 luni, iar rudele au intaietate, numai daca obtin un atestat. De asemenea, mamele adoptive primesc concediu de acomodare de un an si o indemnizatie lunara de 1700 de lei.
Un bebelus a fost abandonat langa un tomberon, acum 3 luni, in capitala. Politistii au reusit sa-i gaseasca parintii. Mama, care a lasat copilasul pe strada, a fost acuzata de tentativa de omor si arestata. Tatal a negat paternitatea. In alte trei luni, cu ajutorul noii legi, copilul va putea fi adoptat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cei care il pot prelua, asistenti maternali, rude sau alte persoane, trebuie sa abia un certificat de adoptator care este valabil 2 ani.
Avocat Adrian Cuculis: "Acel certificat de adoptator ce vizeaza in primul rand o analiza psihologica a persoanei ce vrea sa faca o adoptie poate fi eliberat nu doar de la autoritatea de protectie a copilului dar si de la alte mecanimse si entitrati autorizte de stat respectiv cabinete particulare de psihologi, societati profesionale."
O alta noutate adusa de legea modificata se refera la relatia dintre copil si parintele biologic. Daca cel din urma nu este gasit, instanta poate decide adoptia. Iar daca isi da acordul, este suficient sa se prezente de doua ori in fata judecatorului pentru a renunta la drepturile asupra minorului. Legea prevede si o alta situatie, cea in care parintele biologic nu vrea sa isi dea consimtamantul, dar nu este potrivit pentru a creste copilul. In aceasta situatie, instanta poate da copilul spre adoptie.
Avocat Adrian Cuculis: "Daca pe viitor sa spunem ca familia care a uitat ca are un copil ar vrea sa revina pe procedura asta de a-si lua minorul inapoi, nu va putea sa faca acest lucru pentru ca deja discutasm de o hatarare judecatoreasca irevocabila"
Viitorii parinti pot sta cu copilul intr-o perioada de proba 90 de zile, iar daca asistentii sociali decid ca exista compatibilitate, inainteaza dosarul catre instanta, care aproba adoptia.
De retinut este ca noua familie va fi supravegheata inca 2 ani dupa aceea pentru ca autoritatile sa se asigure ca minorul nu are de suferit. De asemenea, copilul trebuie sa isi dea si el acordul in fata unui judecator, la 10 ani de cand a fost adoptat.
Anul acesta au fost adoptati 313 copii, dar alti 2800 asteapta o familie.