1000 de copii din centrele de plasament au inconjurat catedrala din Alba Iulia. Mesajul transmis de Ziua Adoptiilor
2 iunie este ziua nationala pentru adoptii. La noi in tara, 3500 de copiii asteapta in institutiile statului ca cineva sa le ofere un camin, dragoste si o viata mai buna.
Aproape o mie dintre ei, din centre de plasament din Alba si Mures, s-au prins astazi de mana si au inconjurat Catedrala Reintregirii Neamului din Alba Iulia. Au incercat sa le atraga atentia celor care intr-o zi poate le vor deveni parinti.
Mandra se numara printre copiii care au format un lant uman lung de sute de metri. Fata are 15 ani si a fost abandonata la nastere. Nimeni nu a adoptat-o mana acum. Copilaria si adolescenta si le-a petrecut in centrele de plasament. Viata nu i-a fost usoara dar Mandra a devenit o luptatoare. "As vrea sa continui studiile si sa merg in continuare la facultate si sa-i ajut pe ceilalti copii care sunt cum am fost si noi."
Maria, in schimb, a fost mai norocoasa. Pe cand avea doi ani, o familie s-a indragostit de ea si a luat-o acasa. Noua ei mama isi aminteste si acum intalnirea emotionanta.
"In momentul in care am simtit bratele ei in jurul gatului meu, completate de declaratia facuta cu timiditate "Tu esti mamica mea…!" am stiut ca acolo mi-am gasit sufletul pereche. Asa a inceput noua mea viata….Din acel moment am simtit ca acelui copil eu i-am dat viata, ca a fost a mea din totdeauna, sentiment care nu m-a parasit niciodata."
Anul trecut, 900 de copiii si-au gasit locul intr-o familie.
"Cetatenii romani care sunt atestati ca persoane, familii adoptatoare, pot adopta din orice colt al tarii. E foarte important sa stiti ca in procedura de potrivire se vor lua in considerare si asteptarile adoptatorului, dar doar in conditiile in care el raspunde nevoilor copilului selectat", explica CIPRIAN BUHUSI, Sef serviciu Corp Control ANPDCA.
Problema este ca in prezent in Romania sunt 3.500 de copii adoptabili si doar 1.800 de familii ce doresc sa adopte.
"Familiile adoptive in trecut aveau tendinte sau asteptari, vis a vis de copiii cu grupe de varsta mici 0-3 ani, si in ultima vreme s-a modificat aceasta situatie, au inceput sa creasca grupele de varsta pe care adoptatorii le doresc. Excludeau anumite tipuri de copii cu afectiuni, mai multi frati, insa au inceput sa se modifice aceste structuri si in continuare ne propunem sa atragem cat mai multi adoptatori si pentru categoriile de copii greu adoptabili", spune CIPRIAN BUHUSI, Sef serviciu Corp Control ANPDCA.
“Campania "Te iubesc, mami" a inceput astazi si are ca scop cresterea numaruluir de copii adoptati din Romania, cresterea constientizarii societatii fata de potentialul acestor copii si fata de ce inseamna a darui o familie unui copil si a face o minune pt ei, de a-i vedea cum cresc in mod cat mai normal intr-o familie”, spune SIMONA CZUDAR, fondatoarea asociatiei Ador Copiii, consilier in adoptii.
Din pacate, exista si cazuri in care parintii se razgandesc la jumatatea drumului si nu mai doresc sa adopte copilul pe care l-au ales.
“Sunt copii refuzati de 10-20 de ori, din motive absolut puerile si asta nu face decat sa le intarzie timpul pe care il petrec in sistem. chiar daca vorbim despre asistenti maternali, generosi si iubitori", mai spune Simona Czudar.
In total, 58 de mii de copii se afla in sistemul de protectie, insa doar 6 la suta dintre ei pot fi dati spre adoptie. Pentru restul, exista un plan individualizat de protectie, care vizeaza reintegrarea lor in familia biologica.