Vânzătorii îngheață în piețe în așteptarea clienților: "La frigul ăsta moare și virusul! În mall nu moare"
Stăm la tarabe ca-n frigider 8 ore pe zi! Asta spun mulți vânzători din piețe. Unele hale nu s-au închis așa cum au cerut autoritățile, dar au rămas fară acoperiș și pereți.
La altele, zeci sau sute de standuri au fost mutate pe clădirile în care funcționau ori în parcări și zone virane. Așa că, în loc să aștepte cu frigul în oase câțiva cumpărători, mulți comercianți au pus marfa-n mașină, și au plecat să-și caute mușterii prin cartiere.
E aceeași Mărie, dar fară pălărie! Acoperișul pieței Dacia din Brașov a fost demontat parțial, iar panourile laterale au fost scoase. În miezul lunii noiembrie, negustorii, oameni rezistenți de la munte, își frâng mâinile înghețate de ger și se pitesc sub căciuli și broboade.
Comerciant: "La frigul ăsta moare și virusul! În mall nu moare, numai aici moare".
Comerciant: "Serios că e frig! Auziți, și-n grajdul de porci, de animale, pui un geam. Nu cum stăm noi, în halul ăsta. Chiar își bate joc de noi".
Comerciant: "Și nu e lume. De o săptămână nu vând nimic. Stăm așa, nu mai vine nimeni".
Puținii clienții par mulțumiți că nu s-a schimbat locul pieței.
Client: "Nici nu am observat chestia asta. De obicei vin rar pe aici, cam o dată pe lună. Dar am o părere bună, e mai aerisită zona respectivă".
În București, mulți suspină după piețele închise din cartierul Berceni. Una a fost mutată în aer liber, în Parcul Tineretului. Nu e singura unde poți parca exact lângă standuri.
Atunci când cele peste 300 de tarabe au fost scoase din piața permanentă de peste drum, au fost montate într-o parcare urban multietajata. Mașinile trec pe culoarele dintre tarabe și urca la nivelurile superioare, unde s-a păstrat destinația de parcare.
Comerciant: "În primul rand că aici e foarte curent și e mult mai închisă decât cealaltă."
Comerciant: "Avem marfă, dar nu e lume! Unde o fi lumea asta, nu stiu. Așteptam și noi. E de toate, proaspete, ieftine!"
Se poate însă și mai... aerisit. Piață Progresu nu putea fi adaptata restricțiilor, așa că standurile au fost ridicate pe acoperiș. Zarzavaturile așteaptă clienți de la nivelul etajului patru, însă și aici e frig așa că vânzările... depind de soare.
Între timp, proprietarul unui stand cu pește, închis odată cu Piața Obor, și-a încărcat lăzile într-o autorulotă frigorifica și a devenit vânzător ambulant, în parcarea unui cartier rezidențial.
Paul Nicolau, comerciant: "E o piață mobila pe roți. Am găsit aceasta alternativă după ce piețele de interior au fost închise. Intenția noastră este de a ne plimba prin toate cartierele din București".
Omul a cumpărat o plita și un grătar, iar locatarii și vin după mirosul de fructe de mare și peste fript și prăjit.
Și aprozarele s-au mutat pe roți, mai ales în piețele volante, cum este Traian. Au văd și permit, de curând, și plata cu cardul. Decizia de suspendare a comerțului în piețele închise este în vigoare până pe 8 decembrie. Apoi, totul depinde de numărul de îmbolnăviri.