5 dintre victimele incendiului de la Piatra Neamţ nu au fost încă identificate. Experții, tot mai aproape de a afla cauza
Managerul spitalului din Piatra Neamț, unde 10 oameni au pierit în urma unui incendiu violent, izbucnit în secţia de terapie intensivă, a anunţat că va demisiona din funcţie.
Azi-noapte, poliţiştii au făcut o serie de percheziţii, în birourile şefilor acestei unităţi sanitare, şi au ridicat mai multe documente. Luni, anchetatorii au finalizat cercetarea, şi urmează să anunţe în ce împrejurări a pornit focul care a semănat atât de mult rău. Tulburător este că până la această oră, o parte dintre victime nu au fost identificate, iar pentru familii, chinul este şi mai mare.
Cinci dintre victimele incendiului din secţia de terapie intensivă a spitalului din Piatra Neamţ nu au fost încă identificate. Familiile lor au fost chemate la poliţia din Piatra Neamţ ca să dea probe ADN.
„A ars, doamnă, ars. Să îmi ia ADN-ul că sunt singura fată, pentru a identifica persoana decedată”, spune fiica unui bărbat mort în incendiu.
Reporter: Este singura modalitate să vă luaţi ruda acasă?
Fiică: „Da, să-i recunoască printre cadavre."
Fiul unui bărbat mort în incendiu: „Nu-şi pot da seama care este tatăl său bunicul. La mine nu este cazul, din câte am înţeles părintele meu, tatăl meu, nu a ars. A murit, săracul. Pentru toate persoanele ne cheamă să ne ia ADN-ul să facă diferenţa."
Femeie: „Mă aşteptam să moară pentru că era rău, dar nu mă aşteptam să moară în condiţiile acestea."
Luni, anchetatorii s-au întors în secţia de terapie intensivă unde a izbucnit incendiul - ca să afle, clar, sursa focului.
Acolo - susţine Direcţia de Sănătate Publică Neamţ - s-a construit un perete fără autorizaţie, ca să poată fi mutaţi pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, în două saloane.
Nu a existat autorizaţie nici pentru transferul bolnavilor de la un etaj superior.
Un expert a identificat posibile probleme la instalația electrică
Ipoteza că focul a pornit de la un injectomat este tot mai mult luată în calcul. dar s-a verificat şi toată instalaţia electrică din secţia de terapie intensivă.
Sorin Pavel este profesor de electromagnetică la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. A identificat în imagini filmate luna trecută, la etajul trei al spitalului din Piatra Neamţ - în saloane de ATI de deasupra locului unde a fost incendiul - lucrări care pot ridica probleme făcute la instalaţia electrică.
Sorin Pavel: „Prelungitoarele nu este normal să fie în ATI, iar prizele ar trebui cunoscut consumul pe fiecare aparat, astfel încât toată instalaţia electrică să fie dimensionată pe consumul din ATI. Orice contact greșit, orice consum necalculat bine poate duce la supraîncălzirea conductoarelor, poate duce la anumite aspect negative."
„Ca să mărească secţia ATI, probabil au adus paturi, şi unde, că alte prize nu sunt, au pus tot acolo , au suprasolicitat cablul respectiv şi de asta s-a făcut scurt-circuit", crede ruda unui pacient decedat.
Numit acum două săptămâni şi jumătate manager al Spitalului din Piatra Neamţ, Lucian Micu a anunţat astăzi că îşi va da demisia.
„A venit momentul să mă retrag, și să aștept ca specialiștii să stabilească foarte clar care au fost cauzele care au produs incendiul care a mistuit un salon și a provocat răni adânci asupra multor oameni. Demisia nu este un abandon, este un gest pe care-l fac cu respectul pe care cred că-l merită rudele pacienților și cadrele medicale afectate!" - a scris Lucian Micu, pe Facebook.
Duminică seară, în biroul lui şi în altele din spital, poliţiştii au făcut percheziţii.
Anchetatorii au descins şi percheziționat mai multe birouri ale şefilor spitalului de urgenţă din Piatra Neamţ. Ei au căutat, în primul rând, documente legate de aparatura medicală, documentaţia referitoare la lucrările de întreţinere din zonă, şi nu în ultimul rând, acte legate de modul în care a funcţionat secţia de terapie intensivă din spital.
O victimă colaterală a decedat
Incendiul din secţia de terapie intensivă a Spitalului din Piatra Neamţ a făcut şi victime colaterale. Un bărbat de 67 de ani a murit în spitalul din Paşcani - unde a fost transferat în seara incendiului pentru că la Piatra Neamţ nu a mai putut fi internat la ATI.
Daniel Bechir, manager spital Pașcani: „Starea lui s-a degradat din punct de vedere respirator, prezentând fenomene de insuficiență respiratorie acută, ceea ce a impus intubaţia şi ventilaţia lui mecanică. Evoluţia lui ulterioară a fost nefavorabila astfel că a fost declarat decesul pacientului".
Ceilalţi şase bonavi care au supravieţuit incendiului şi fost duşi în spitalul mobil de la Leţcani - Iaşi sunt în continuare în stare gravă. Sunt supravegheati în ATI, intubaţi şi ventilaţi mecanic.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: spital, procurori, ars, incendiu piatra neamt,
Dată publicare:
16-11-2020 20:16