Entuziasm după anunțul Moderna privind vaccinul anti-Covid. ”Este o zi mare”
Un nou vaccin împotriva Covid-19, cel al companiei americane Moderna, s-a dovedit eficient în proporție de 95%, conform datelor preliminare.
”Este o zi mare”, au spus responsabilii companiei, care speră să obțină, în următoarele săptămâni, și aprobarea pentru folosirea acestui ser.
Dr. Stephen Hoge, președinte Moderna: ”Este o victorie foarte importantă în bătălia împotriva pandemiei”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După ce competitorul Pfizer a anunțat, exact acum o săptămână, rezultate similare, anunțul privind eficienta vaccinului Moderna - de aproape 95 la sută, alimentează speranța și încrederea că aceste seruri anti-Covid ar putea pune capăt pandemiei.
Însă, la fel ca în cazul vaccinului Pffizer, evaluarea se bazează doar pe date preliminare de la testele clinice.
Dr. Stephen Hoge, președinte Moderna: ”Este o veste minunată să știm că vaccinul va fi eficient. Însă mai trebuie să finalizăm procesul de reglementare, care presupune finalizarea studiului, generarea de noi date, dar și date suplimentare în privința siguranței vaccinului”.
Studiul pentru testarea vaccinului Moderna a implicat 30.000 de voluntari în Statele Unite, jumătate dintre aceștia primind două doze din vaccinul experimental, la patru săptămâni distanță. Ceilalți au fost injectați cu un ser placebo.
Conform procedurii, analiza se bazează pe primii 95 de pacienți care au dezvoltat simptome de Covid-19. Însă doar cinci dintre aceste cazuri de Covid au apărut la voluntari care au primit vaccinul. Celorlalți li se administrase doar placebo.
”Reporter Elizabeth Cohen: Spune-mi, cum te-ai simțit când ai aflat de procentul acesta, aproape 95%?
Dr. Tal Zaks, Director medical Moderna: A fost unul dintre cele mai grozave momente din viața mea și din carieră. Este absolut uimitor pentru mine că am putut contribui la dezvoltarea unui asemenea vaccin, cu o eficiență atât de ridicată”.
O altă concluzie a studiului: printre voluntarii participanți au fost 11 cazuri severe de Covid. Niciunul dintre voluntarii imunizați, însă, nu s-a îmbolnăvit.
Rămâne însă de văzut cât ar dura, în timp, imunitatea dobândită după vaccinare.
Dr. Stephen Hoge, președinte Moderna: ”Sperăm să avem aproximativ 20 de milioane doze de vaccin până la sfârșitul anului, iar anul viitor sperăm să producem între 500 milioane și un miliard de doze. Dar va fi o operațiune 24 de ore pe zi, șapte zile din șapte”.
Boris Johnson: ”Sunt în formă ca un câine la măcelărie”
De cealaltă parte, Pfizer și partenerul său german BioNTech se așteaptă să producă 50 de milioane de doze până la sfârșitul anului.
Despre perspectivele unui vaccin a vorbit și premierul britanic Boris Johnson - aflat în izolare după ce a intrat în contact cu un parlamentar testat ulterior pozitiv pentru Covid-19.
Boris Johnson: ”Nu contează că mă simt excelent, sunt în formă ca un câine la măcelărie. Nu contează că am trecut deja prin boală și am anticorpi. Trebuie să întrerupem răspândirea virusului. Și una dintre modalitățile prin care putem face asta este să ne auto-izolăm (după un contact cu o persoană testată pozitiv)”.
Boris Johnson a spus că un vaccin anti-Covid ar putea fi distribuit "poate înainte de Crăciun" - întâi cadrelor medicale din prima linie și persoanelor din categoriile de risc.
Între timp, în Regatul Unit a fost lansat deja cel de al treilea studiu clinic major cu un vaccin candidat împotriva coronavirusului, după testele clinice Astra-Zeneca și Pfizer.
Dezvoltat de compania belgiană Janssen, serul respectiv utilizează un virus al răcelii comune, modificat genetic pentru a antrena sistemul imunitar al organismului.
La testele clinice urmează să fie recrutați aproximativ 6.000 de voluntari în Marea Britanie și încă 24.000 în alte țări ale lumii. Însă rezultatele nu sunt așteptate mai devreme de 6 luni.