Vânzările de mașini au explodat în România, în timp ce în restul UE scad. Ce modele sunt cele mai cumpărate
Speriați de prețul carburanților, dar și de faptul că, în viitor, cei care au mașini poluante ar putea fi taxați mult mai mult, șoferii români încearcă pe cât posibil să renunțe la autoturismele la mâna a doua și să își cumpăre autoturisme noi.
Potrivit celor mai recente date, de la începutul anului, în România a crescut cu 23 de procente numărul acestora.
Specialiștii în piața auto spun că cele două fabrici mari de la noi au reușit să treacă peste criza componentelor, iar clienții preferă mașini noi, care consumă puțin.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru că în viața lor a apărut copilul, Dragoș și Denisa Tohănean caută acum o mașină de familie spațioasă, ușor de condus și neapărat nouă.
Piața auto din UE a scăzut cu 14%, la noi a crescut cu 23%
Dragoș Tohănean, client: ”Pe termen lung oferă o siguranță mult mai bună, verificările periodice și respectiv mașina în sine fiind una cu o siguranță testată, atunci ne dorim o mașină nouă decât una second hand”.
Daniel Tomescu, directorul de vânzări al unei reprezentanțe auto: ”În momentul de față se caută mașini cu preponderență pe benzină, mașini care să consume puțin, capacitate cilindrică mică și posibilitate de întreținere cu costuri mici”.
Această tendință se vede în numărul de mașini noi înmatriculate în primele șase luni ale anului - peste 58.000. În Uniunea Europeană, înmatricularile au scăzut cu 14%, în timp ce în România au crescut cu 23 de procente.
ÎNMATRICULĂRI MAȘINI NOI
România: ianuarie - iunie: 58.712 autoturisme, creștere cu 23%
UE: ianuarie - iunie: 4.608.205 autoturisme, scădere de 14%
Costin Giurea, realizator Superspeed: ”Suntem într-un moment în care piața cere foarte multe mașini, există foarte mulți cumpărători care își așteaptă mașinile, sunt multe înmatriculari anul ăsta și pentru că anul trecut au fost niște întârzieri mai mari la livrări. Există bani în piață, există și o direcție de a cheltui bani după perioada de covid”.
Cele două fabrici din România - Dacia și Ford - profită de val.
Numai în luna iunie, cei doi constructori români au scos pe porțile fabricilor peste 52.000 mașini - cu 17 la sută mai mult fața de perioada similară din 2021.
Care sunt cele mai vândute modele în Europa
Dintre acestea, în jur de 34.000 au fost produse la uzina Dacia de la Mioveni, iar restul la fabrica celor de la Ford, din Craiova. Este cel mai mare volum de autoturisme fabricat în luna iunie, din ultimii patru ani.
Productie mașini noi
iunie 2022: 52.654 autoturisme, +17% față de iunie 2021
DACIA: 34.287
FORD: 18.367
SURSA: ACAROM
Adrian Sandu, ACAROM: ”Cei doi constructori de la noi fabrică modele extrem de cerute pe piață în toată Europa și nu numai și cu un raport calitate-preț extrem de bun”.
Cristian Nevzoreanu, director de comunicare Renault Group România: ”Am găsit furnizori alternativi care au început să ne trimită piese, pe de altă parte o foarte bună planificare a producției, astfel încât fiecare piesă pe care o putem avea în stoc să fie montată pe o mașină și rezultatul să fie un vehicul complet”.
Dacia este printre puținii constructori de autoturisme care înregistrează o creștere a vânzărilor în Europa, în acest an.
Totuși, cele mai multe mașini au fost vândute de Volkswagen, Stelantis și Hyunday.
ÎNMATRICULĂRI NOI - PRODUCĂTORI
VW 1.349.857
STELANTIS 1.087.879
HYUNDAY 556.369
SURSA: ACAROM