Siguranța la volan: Noi reguli impuse de Uniunea Europeană
Au intrat în vigoare noi reguli europene pentru siguranța la volan. Vorbim despre sistemele de asistență pentru șoferi, obligatorii de acum pentru toate modelele abia lansate.
Iar din 2024 vor fi obligatorii pentru toate mașinile care ies pe poarta fabricii. Cu aceste sisteme vor fi salvate zeci de mii de vieți, spun reprezentanții Comisiei Europene.
Senzorii de avertizare și asistența inteligentă pentru controlul vitezei sunt doar două dintre sistemele care vor deveni obligatorii pentru toate autoturismele produse din anul 2024. Pe lista Comisiei este și frânarea automată în cazul apariției unui obstacol.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Costin Ciurgea, realizator Superspeed: „Pun din nou transmisia în marșarier și mașina o să intre singură în parcare. Frână automată se activează când și-a dat seama că s-a apropiat foarte mult de mașina din spate. Ca să n-o lovească a pus frână. Văd senzorii că îmi indică cât de mult m-am apropiat și mai am și indicatorul acustic că o să lovesc mașina din față”.
Și sistemul de menținere a benzii de circulație apare pe lista Uniunii Europene. Modelele noi sunt deja dotate cu astfel de sisteme făcute să corecteze traseul vehiculului.
Costin Ciurgea, realizator Superspeed: „Mașina citește întotdeauna indicatoarele de benzi și în momentul în care simte că roata stângă se apropie de marcajul de pe partea stângă prea mult și începe să îl depășească atunci virează la dreapta într-un unghi presetat. Eu n-am avut mâinile pe volan, le-am avut ușor ridicate ca să testez sistemul și s-a văzut clar că mașina a virat odată cu banda”.
Noul regulament de siguranță va salva până în 2038 peste 25 de mii de vieți, estimează reprezentanții Comisiei Europene. În sprijinul șoferilor vine și sistemul de avertizare în caz de somnolență sau lipsă de atenție.
Răzvan Stemate, coordonator de vânzări: „Detectează automat oboseala conducătorului auto. El își face un refresh în mod constant din șapte în șapte minute și se bazează pe stilul de condus pe care îl are șoferul, sistemul interpretând în mod automat și anunțându-ne cu un mesaj la bord vizavi de momentul în care ar trebui să luam o pauză”.
Citește și Ministerul Sănătății: Trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România
Adrian Sandu, secretar general Acarom: „Vin în completarea altor norme de siguranță care să scadă numărul de decese pe străzi. Unui consumator responsabil îi convine mai mult să plătească pentru un vehicul care să îi ofere mai multă siguranță decât un vehicul care îi oferă un grad scăzut de siguranță”.
Interesul pentru mașinile noi cu sisteme performante, inclusiv de siguranță, a crescut în rândul românilor. În primele șase luni ale acestui an au fost înmatriculate cu 23% mai multe autoturisme noi față de aceeași perioadă a anului trecut. În cazul mașinilor second-hand, înmatriculările au scăzut cu 21 de procente.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: masini, auto, second hand, siguranta,
Dată publicare:
07-07-2022 19:33